Afghanistan

Eeuwenlang is Afghanistan een kruispunt geweest van verschillende culturen. Het was een belangrijke regio voor reizigers langs de zijderoute. Iets dat je nog steeds terugziet in de hedendaagse cultuur. Als je verder kijkt dan de onrust van tegenwoordig, dan zie je een prachtig land met een rijke culturele historie.

Reisaanbod

Zomer in Afghanistan Tour
(26 juni – 2 juli 2018)

Herfst in Afghanistan Tour
(17 november – 22 november 2018)

Individuele Reis (eigen datum kiezen)

Afghanistan

Afghanistan - bron: CIA World FactbookEen reis naar Afghanistan is bij voorbaat al een avontuur. Iedereen zal je waarschuwen. Voor veel mensen is het ook moeilijk in te schatten wat je er ter plekke aantreft. Natuurlijk; sommige delen van het land zijn niet veilig, maar veel plekken zijn goed bereisbaar. In het land tref je herinneringen aan antieke, maar ook aan hedendaagse historie. Je ontmoet daarbij een bijzonder nieuwsgierig en gastvrij volk dat open staat voor contact. Kortom: een reis naar Afghanistan zal je niet snel vergeten.

Korte geschiedenis

Afghanistan – ook wel bekend als het kruispunt voor Centraal Azië – kent een turbulente geschiedenis met vele veroveringen door verschillende volkeren. In circa 300 voor Christus veroverde Alexander de Grote het gebied op de Perzische keizer Darius III. In de eeuwen erna werd Afghanistan een speelbal voor verschillende wereldmachten. Van Griekse invloeden van Alexander de Grote tot boeddhistische invloeden uit India. En van Mongoolse invloed van Genghis Khan tot Britse invloeden in de begin 20e eeuw. In 1919 werd Afghanistan uiteindelijk onafhankelijk. Het land kende in die tijd een periode van relatieve rust onder bewind van de Sjah. Dat veranderde toen de politieke coup van 1973 werd opgevolgd door de communistische coup van 1978, waarna er een lange oorlog volgde. De Russische Sovjets trokken zich uiteindelijk terug in 1989. Na verschillende burgeroorlogen viel het land in 1996 in handen van de Taliban. Een beweging die zich in 1994 oprichtte tijdens de burgeroorlog. Na de aanval in New York op 11 september 2001 begon de V.S. een oorlog tegen de Taliban. Met succes, want in 2004 werd Hamid Karzai de eerste democratisch verkozen president. Het land heeft echter sinds die tijd nog steeds veel last van de Taliban en het blijft er in grote delen onrustig.

Hoogtepunten in Afghanistan

Tijdens een reis door Afghanistan zal je je zeker niet vervelen. Prachtige natuur, indrukwekkende gebouwen of juist de gastvrije bevolking, Afghanistan heeft het allemaal te bieden.

Kabul

Afghanistan - bron: CultureRoadIn de jaren zestig was Kabul een belangrijk punt op de beroemde hippie trail. Iedereen stopte bij de beroemde Chicken Street voor een rustpauze op weg naar India. Chicken Street bestaat nog steeds maar heeft sindsdien wel wat charme verloren. Er wordt tegenwoordig veel gebouwd in Kabul, maar nog steeds zijn er ook rustige plekken te bezoeken. Verschillende moskeeën, tuinen en mausoleums laten een totaal andere kant van de stad zien. Daarnaast vind je in Kabul ook het beroemde landmijnenmuseum.

Boeddhabeelden van Bamian

Afghanistan - bron: CultureRoadHelaas, de beroemde beelden van Bamian, die 55 en 37 meter hoog waren, zijn er niet meer. In maart 2001 blies de Taliban ze op. Wat wel bleef staan, zijn de gigantische nissen waar de beelden zich in bevonden. Vanuit de grotten heb je een gigantisch uitzicht over de vallei die beroemd is vanwege de mooie natuur. Ondanks dat de beelden er niet meer staan, is dit nog steeds een van de hoogtepunten voor veel mensen tijdens een reis naar Afghanistan.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress