06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Ga mee naar onbekend Afrika

Reis naar Angola

Ga mee naar onbekend Afrika

Reis naar Angola

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Angola

Reis met ons mee naar Angola. Een van de meest onbereisde landen in Afrika. Angola is nog niet bekend bij het grote publiek. Toch heeft dit West-Afrikaanse land ontzettend veel te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat het grootste carnaval van Afrika in Angola te vinden is? Naast een rijke cultuur maak je tijdens je vakantie naar Angola ook kennis met de ongelofelijk diverse cultuur van het land. Dus waar wacht je nog op? Boek nu je reis of vakantie en ga met ons mee naar de onontdekte parel van West-Afrika: Angola.

Groepsreizen naar Angola

Kriskras door Angola Tour

15 – 20 of 26 februari 2021
vanaf € 2.095,-

Kriskras door Angola Tour

15 – 20 of 26 februari 2021
vanaf € 2.095,-

Angola: de feiten

Naam: Angola
Hoofstad: Luanda
Inwoners: 29,3 miljoen
Oppervlakte: 1.246.700 km²
Taal: Portugees, lokale talen
Buren: Namibie, Zambia, DR Congo, Congo
Leider: João Lourenço

Visum voor Angola nodig? Regel het direct via Kesvisum

Luanda

Hoogtepunten: Luanda, lokale stammen in het zuiden, Kalandula Falls

Wat zie je tijdens je reis naar Angola?

Luanda is het bruisende hart van Angola. Na het einde van de oorlog is de stad uit een diep dal gekropen. Tegenwoordig is de stad cultureel, economisch en demografisch centrum van het land. In de stad wonen naar schatting 4,5 miljoen mensen. De stad geldt als een van de duurste steden voor expats. Inwoner werken voornamelijk in de olie-industrie en fabrieksindustrie.
Tijdens je bezoek aan Angola kan je eigenlijk niet om Luanda heen. Maar omdat er genoeg te doen is, is dat ook helemaal niet erg!

Kalandula Falls: het onbekende zusje van Victoria

De op 1 na grootste waterval van Afrika ligt in Angola. Om bij de Kalandula Falls te komen moet je en eindje de binnenlanden in rijden. Maar het is het waard: De waterval heeft veel weg van de Victoria Falls: het water klettert via een langgerekte rotswand gestaag naar beneden. Het grootste verschil met de beroemde tegenhanger: hier zijn geen toeristen. Hierdoor heb je grote kans dat jij tijdens je reis in Angola de nige bent die de watervallen bewondert!

Kisamma (Quiçama) National Park: de ‘Big 5’ zonder andere toeristen

Hoe ook de natuur in het land kan lijden onder oorlogsgeweld zie je in Kisamma (ook wel Quiçama genoemd) National Park. Een van de mooiste nationale parken van Angola heeft het zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er de laatste tijd weer geld en aandacht voor onderhoud. Wij nemen je graag mee naar een van de mooiste parken van Afrika. Het park is niet zo op toeristen gericht als haar tegenhangers in Kenia of Tanzania. Desondanks kan je hier ook de big five spotten. Bijkomend voordeel: het is vanuit de hoofdstad Luanda prima te bereiken voor een dagtocht.

De geschiedenis van Angola in een notendop

De geschiedenis van Angola laat zich samenvatten in ‘vallen en opstaan’. Het gebied wordt al sinds mensenheugenis bewoond door verschillende groepen mensen. Eerst door de San. Daarna namen Bantu-stammen het gebied min of meer over. Vanaf de 13e ontstond het koninkrijk van de Kongo in het gebied dat nu bekend staat als Noord-Angola. Dit rijk haalde zijn welvaart voornamelijk uit landbouw. Iets waar deze plek op aarde zich bijzonder goed voor leent. Alles veranderde echter toen de Portugezen in 1482 arriveerden.

Portugese kolonie en slavernij

De koning van Kongo was niet opgewassen tegen de moderne technologie die de Portugezen met zich meebrachten. Met wapens en onderdrukking werd hij tot een vazal van de Portugezen. Het Angolese koninkrijk werd gedwongen slaven, mineralen en ivoor af te staan aan de Europese bezetter.

In het midden van de 17e eeuw verloren de Portugezen langzaam de macht door interne machtsverschuiving ten opzichte van de Spanjaarden. Dit kwam de Nederlanders goed uit. In 1641 namen zij de Portugese kolonies in Angola over. Ook de Nederlanders hielden zich voornamelijk bezig met de exploitatie van slaven, mineralen en ivoor.

De Nederlandse heerschappij duurde niet lang. 7 jaar later werd Luanda alweer heroverd door de Portugezen die Brazilië als machtsbasis hadden gevonden. Dit was het begin van de tweede Portugese kolonie. De binnenlanden van Angola bleven tot ver in de 19e eeuw overigens vrij van buitenlandse invloeden.

Afschaffing slavernij en uiteindelijk onafhankelijkheid

De afschaffing van de slavernij was een lang proces. Alhoewel deze officieel werd afgeschaft in 1836, waren er zeker tot ver in de jaren 70 van de 19e eeuw slaven in gebruik voor de productie van landbouwgoederen.

In de loop van de 20e eeuw veranderde de structuur van de kolonie langzaam in een soort van semionafhankelijk apartheidsstaat. Het land had een sterk verouderde economie en er was geen enkele vorm van hoger onderwijs tot ver in de jaren ‘50. In 1961 kwamen de Angolezen uiteindelijk in opstand tegen 400 jaar Portugese overheersing.

Deze koloniale oorlog eindigde in 1975 met een overwinning en de onafhankelijkheid van Angola. Deze vrede duurde echter niet lang, want vrijwel gelijk na de onafhankelijkheid belandde het land in een langdurige burgeroorlog die uiteindelijk duurde tot 2002 en meer dan een miljoen levens kostte.

Na de burgeroorlog: opbouw en herstel Angolese industrie.

Sinds 2002 is het land in opbouw en herstel. Angola ontwikkelt zich in hoog tempo. Zeker in de hoofdstad Luanda gaan de ontwikkelingen znel: de stad hervormt zich razendsnel tot een technologie-hub. Daarnaast is er veel industrie in Angola.

De rust in het land is goed nieuws voor toeristen: steeds meer gebieden zijn weer veilig om te reizen. Daardoor zijn de prachtige natuurlijke schatten en rijke culturen van lokale stammen weer te beleven voor westerse toeristen.

Wanneer ga jij?

Misschien sta jij straks ook wel middenin bruisend Luanda of oog in oog met de big 5!. Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!