Header Noord-Korea van twee standbeelden in Pyongyang

Haïti

Haïti staat bij veel mensen niet bekend als een vakantiebestemming. Na decennia van dictatuur, armoede en natuurgeweld, volgt moeizaam herstel. Toch zijn er genoeg redenen om Haïti te bezoeken; voodoo, rum, fantastische architectuur, witte stranden, grote valleien en geweldige mensen, maken van Haïti een bijzondere reisbestemming die je niet snel vergeet. De groepsreis begint en eindigt in het buurland de Dominicaanse Republiek. Op weinig plekken ter wereld zijn de verschillen tussen twee buurlanden zo groot. Op dit moment bieden wij enkel individuele tours aan naar Haïti.

Haïti

Haïti - bron: CIA World FactbookReizen naar Haïti kan voor sommige mensen een reality-check zijn. Er heerst nog grote armoede en het land komt maar moeizaam weer overeind na de aardbeving van 2010. Goede doelenorganisaties en missionarissen zijn sterk vertegenwoordigt in het land. Maar wie verder kijkt ziet ook een volk wat graag verder wil na alle ellende van de afgelopen decennia. Er heerst een boeiende kunstcultuur (voodoo-art) en het land telt ook mooie witte stranden en een mooi binnenland.

Korte Geschiedenis

Het eiland Hispaniola was een van de eerste eilanden die Columbus tijdens zijn reis in 1492 aandeed. Na een aanvankelijk moeizaam begin wist het eiland na enkele jaren een Spaanse kolonie te worden die zijn geld vooral verdiende met slavenhandel en het verbouwen van suikerriet. Eind 17e eeuw werd het westelijk deel van het eiland verovert door de Fransen die er Saint-Domingue, het latere Haïti stichtten. In 1791 brak de Haïtiaanse Revolutie uit die resulteerde in de stichting van een onafhankelijk koninkrijk, waar de slavernij meteen werd afgeschaft. Na de onafhankelijkheid verviel het land al snel in chaos en anarchie. Er was geen centraal gezag en couppogingen en samenzweringen waren aan de orde van de dag. Na een interventie van de V.S. in 1915 kwam er een periode van bloei. Tot in de jaren zeventig dictatoren Papa Doc en Baby Doc aan de macht kwamen. Weer ging het mis met het land. In de jaren 2000 leek het eindelijk beter te gaan tot de aardbeving van 2010 waarbij het westelijk deel van het land zwaar werd getroffen. Sindsdien kruipt het land langzaam overeind.

Hoogtepunten in Haïti

Tijdens een reis door Haïti zal je een goed beeld krijgen van de huidige situatie in een van de armste landen van het Westelijk halfrond. Maar niet alleen dat, ook zullen we onszelf onderdompelen in de intrigerende cultuur rondom voodoo.

Voodoo

Voudoo - bron: CultureRoadMysterie, dat heerst er toch vooral rondom de religie voodoo. Hoewel vele missionarissen de religie liever kwijt zijn in Haïti, blijft het toch nog erg actief onder de bevolking. Een voodoo sessie bijwonen bij een medicijnman is erg lastig, maar als het lukt maak je wel iets bijzonders mee. Hoewel je in het dagelijks leven niet direct iets merkt van voodoo, is het wel degelijk overal aanwezig, zoals in de kunst, muziek, film en op begraafplaats, maar ook gewoon op straat. Tijdens onze reizen zullen we ook altijd proberen zoveel mogelijk over deze religie te laten zien.

Citadel Laferrière

Citadelle - bron: CultureRoadHet belangrijkste bouwwerk in Haïti is misschien wel de Citadel Laferrière. Het fort is gelegen in Noord-Haïti en gebouwd aan het begin van de 19e eeuw, vlak na de Haïtiaanse Revolutie. Het is het grootste fort van het Westelijk halfrond en is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De meeste mensen die het fort beklimmen doen dit per voet of per muilezel. De citadel behoort tot het Nationaal historisch park Citadel, Sans-Souci, Ramiers.

Port au Prince

Port au Prince bron: CultureRoadDe hoofdstad van Haïti en misschien ook wel een van de meest chaotische steden ter wereld. Het verkeer staat er vaak muurvast, je bent omringt door sloppenwijken en gezellig een stukje lopen gaat ook niet overal. Maar kijk je verder dan dat dan zie je ook een stad met veel geschiedenis. Rondom het centrale plein van Port au Prince zie je nog vele restanten uit de vroegere periode. Gingerbread houses, de kathedraal en het nationale museum. Dit alles laat zien wat een verleden de stad heeft gekend en tegelijkertijd wat een rampspoed er ook over zich heen is gekomen. Een stad die je geenszins onberoerd zal laten.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress