06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Bezoek de Bakermat van de beschaving

Reis naar Irak en Koerdistan

Bezoek bakermat van de beschaving

Reis naar Irak en Koerdistan

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Irak en Koerdistan

Reis naar Irak en Koerdistan

Reis naar Irak: de bakermat van de beschaving. Het land draagt deze eretitel met trots. Het vroegere Mesopotamië staat in hetzelfde rijtje als Egypte, Italië, Griekenland, Mexico en China. Tegenwoordig bestaat het land grofweg uit twee hoofdregio’s: Koerdistan en Arabisch (Zuidelijk) Irak. Na een op z’n zachts gezegd turbulente periode staat het land steeds meer op om verder weg te gaan. En dat is goed nieuws, want toeristen zijn in Irak ook steeds meer te zien.

Groeps- en individuele reizen naar Irak

Herfst in Irak Tour

16 – 22 oktober 2021
vanaf € 2895,-

Dwars door Irak Lente Tour

14 – 20 mei 2021
vanaf € 2895,-

Individuele reis naar Irak

Eigen reisdatum kiezen
Prijs op aanvraag

Herfst in Koerdistan Tour

22 – 28 oktober 2021
vanaf € 1195,-

Lente in Koerdistan Tour

20 – 26 mei 2021
vanaf € 1195,-

Individuele reis naar Koerdistan

Eigen reisdatum kiezen
Vanaf € 995,-

Dwars door Irak Lente Tour

14 – 20 mei 2021
vanaf € 2895,-

Lente in Koerdistan Tour

20 – 26 mei 2021
vanaf € 1195,-

Herfst in Irak Tour

16 – 22 oktober
vanaf € 2895,-

Herfst in Koerdistan Tour

22 – 28 oktober
vanaf € 1195,-

Individuele reis naar Irak

Eigen reisdatum kiezen
Prijs op aanvraag

Individuele reis naar Koerdistan

Eigen reisdatum kiezen
Vanaf € 995,-

Irak: de feiten

Naam: Republiek Irak
Hoofstad: Bagdad
Inwoners: 39 miljoen
Oppervlakte: 435.052 km2.
Taal: Arabisch, Koerdisch
Buren: Turkije, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië, Jordanië, Syrië

Bekendste plekken: Koerdistan, Babylon, Bagdad, Samarra, Najaf

Hoogtepunten en wat je kan verwachten

Voor veel mensen heeft Irak een negatieve associatie. Maar het land is groot en kent totaal verschillende gebieden. Sommige streken zijn inderdaad nog niet veilig, maar veel plekken zijn tegenwoordig ook prima bereisbaar. Tijdens je reis naar Irak maak je kennis met gastvrije mensen, een rijke cultuur en natuurlijk lekker eten!

Koerdistan: een staat in een staat

Het is goed om te beseffen dat je grofweg twee reisgebieden hebt in Irak. In het Noord-Oosten heb je Koerdistan. Deze autonome regio hanteert een eigen visum (bij aankomst op het vliegveld) en heeft ook zijn eigen grensposten waarbinnen je moet blijven. Het gebied doet erg Turks/Iraans aan en is bijzonder veilig. De meeste reizen beginnen daarbij in Erbil, de grootste stad van de regio. Vanuit daar reis je naar bijvoorbeeld Lalesh, de heilige plaats voor de Yazedi’s, de bergachtige regio Rawandas, waar je in de winter kan skiën of Sulaymaniyah, de tweede stad van de regio waar onder andere het beruchte Amna Suraka.

Zuidelijk Irak: van Bagdad tot de geboorteplaats van Simbad de Zeeman

Reis naar het zuiden en je maakt een heel ander Irak mee. Dit gedeelte van het land is een stuk minder goed ontwikkeld dan Koerdistan. Het visum hiervoor is ingewikkeld (gelukkig helpen we je hiermee) In het zuiden van Irak is een stuk meer cultureel erfgoed dan in het noordelijke Koerdistan.

Uniek Werelderfgoed

De hoofdstad Bagdad is een mengeling van de vroege en moderne geschiedenis, maar verlaat je de stad, dan zie je vooral de unieke oude monumenten zien. Zo is er bijvoorbeeld de Minaret van Samarra, een van de belangrijkste islamitische monumenten. Als je voor nog oudere geschidenis wilt gaan is de beroemde Ctesiphone en de oude stad van Babylon ook zeker een must-see. Daarnaast moet je zeker ook een bezoek brengen aan de heilige steden Najaf of Karbala. Helemaal in het zuiden vind je nog de beroemde Waterlanden, die door de UNESCO als werelderfgoed zijn erkend. Tenslotte sluit je je reis af met een bezoek aan de stad Basra. Hier werd ooit Simbad de Zeeman geboren.

De geschiedenis van Irak in een notendop

De geschiedenis van het gebied dat nu Irak heet gaat terug tot de oorsprong van de beschaving. Het schrift werd hier uitgevonden. Literatuur, wetenschap en filosofie hebben hier hun oorsprong. Het gebied rond de Eufraat en de Tigris was de basis van Mesopotamië. Irak staat aan de basis van belangrijke periodes in de geschiedenis van de mensheid. Na de val van het Neo-babylonische rijk in de 7e tot de 3e eeuw voor chr. viel Mesopotamië onder het bestuur van achtereenvolgens de Perzen en Grieken. Na de val van het Romeinse rijk werd de regio Arabisch gebied, waarbij Bagdad een steeds centralere rol kreeg.

Van de Ottomanen via de Amerikaanse bezetting naar IS

Na de val van het Ottomaanse Rijk in het begin 20e eeuw kwam Irak onder Brits bestuur te staan. In 1958 werd de Republiek Irak uitgeroepen, waarna Saddam Hoessein in 1979 de macht greep. Hij regeerde het land met harde hand. Bovendien bracht hij het land in oorlog met onder andere Iran en Koeweit. In 2003 werd hij door de Amerikanen verjaagd, die de macht grepen. Het land werd een chaos en er was weinig tot geen gezag federaal gezag. Groeperingen als IS maakten hier gretig gebruik van door de macht te grijpen in grote delen van het land. IS werd uiteindelijk in 2017 verslagen. Sindsdien lijkt het land zich weer enigszins te richten op de toekomst.

Wanneer ga jij?

Misschien sta jij straks ook wel midden in Samara en Bagdad. Wil je weten hoe Irak eruit ziet in 360 graden? Afgelopen voorjaar maakten we deze video. Overtuigd? Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!