Header Noord-Korea van twee standbeelden in Pyongyang

Kaliningrad (Rusland)

Een vergeten stukje Rusland, zo zou je Kaliningrad wel kunnen omschrijven. De Russische exclave ligt in de Europese Unie (tussen Polen en Litouwen) en is dus totaal afgesloten van de rest van Rusland. Ondanks dat is het wel een bijzonder stukje Rusland en ook een bijzonder stukje van Europa.

Rusland, Oblast Kaliningrad

RuslandKaliningrad klinkt exotischer dan het eigenlijk is. Op slechts een paar uur vliegen van Nederland bevind je je al in een gebied wat meteen aanvoelt als Rusland. Dus ben je op zoek naar een bijzondere bestemming dicht bij huis? Probeer dan Kaliningrad!

Korte Geschiedenis

Tot 1946 stond Kaliningrad ook wel bekend als Koningsbergen. In de middeleeuwen werd Koningsbergen gesticht als burcht van de ridders van de Duitse orde. In de jaren daarna zou het zich in de regio ontwikkelen als belangrijk knooppunt, waarbij het onderdeel werd van het Hanzeverbond en de residentie werd van het Hertogdom Pruisen. In de 18e eeuw werd Koningsbergen een geografisch centrum voor verschillende oorlogen tussen Pruisen, Polen en Rusland. In de 19e eeuw werd de stad een van de grootste steden in het Duitse en Pruisische rijk. Tot Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor waarna Koningsbergen werd losgetrokken van de rest van Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Koningsbergen een militair hoofdkwartier voor Nazi-Duitsland. Nadat de Russen Duitsland had verslagen werden de Duitsers Koningsbergen uitgezet en werd de naam omgedoopt tot Kaliningrad. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft het land geen directe verbinding meer met de rest van Rusland. Het blijft echter een belangrijk havengebied voor Rusland.

Hoogtepunten in Kaliningrad

Hoewel Kaliningrad maar een klein gebied is, heeft het een roemrijk verleden in de Europese geschiedenis. Dit zie je ook terug in het gebied, waar je zowel Sovjet en Duitse architectuur naast elkaar tegenkomt.

Kaliningrad-stad

Rusland - bron: CultureRoadDe grootste stad van de Kaliningrad-oblast is de stad Kaliningrad. In het centrum vind je op een eiland het mausoleum van Emanuel Kant (hier geboren). Daarnaast vind je er veel oude Sovjet architectuur met grote brede wegen. Het belangrijkste hotel is Hotel Kaliningrad, een gigantisch groot oude Sovjet-hotel dat nog steeds zijn functie goed uit oefent. Omringt door grote winkelstraten en een een karaoke-bar hoef je je hier zeker niet te vervelen.

Baltiejsk

Rusland - bron: CultureRoadHet dorpje Baltiejsk was tot enkele jaren geleden nog afgesloten voor de buitenwereld. Je bevind je hier aan de rand van het Russische rijk en het dorp is dan ook strategisch gezien van groot belang voor Moskou. Er zit een grote marinebasis en midden in het centrum pronkt Lenin nog steeds op zijn voetstuk. Daarnaast doen er verhalen de ronde over ondergrondse tunnels richting de grens met Polen.

 

Grens Gdánsk met Kaliningrad

Rusland Grens Polen - bron: CultureRoadEen heel klein stukje Rusland is het maar, maar als je richting de grens gaat vanuit Polen krijg je het idee alsof je heel Rusland in moet. Strenge controles, mannen en vrouwen in uniform en een lange rij. Het klinkt als een nachtmerrie, maar eigenlijk is het gewoon een grote belevenis. Groot voordeel hierbij is dat er een speciaal Kaliningrad visum is, waardoor je minder papierwerk hebt dan bij het standaard Russische visum.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress