06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Een vergeten stukje Europa

Reis naar Kaliningrad in Rusland

Een onvergetelijk mooie bestemming

Reis naar Kaliningrad in Rusland

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Kaliningrad (Rusland)

Reis naar Kaliningrad, een bijzonder stukje Rusland. De Russische exclave ligt in de Europese Unie (tussen Polen en Litouwen) en is dus totaal afgesloten van de rest van Rusland. Ondanks dat is het wel echt Russisch. Tegelijkertijd deelt het gebied een lange geschiedenis met de rest van Europa.

Groeps- en individuele reizen naar Kaliningrad

Kaliningrad: de feiten

Naam: Oblast Kaliningrad
Hoofstad: Kaliningrad
Inwoners: 960.000
Oppervlakte: 15.100 km²
Taal: Russisch
Buren: Polen, Litouwen
Leider: Vladimir Poetin

Visum voor Kaliningrad nodig? Vraag direct aan via Kesvisum

Kaliningrad

Bekendste plekken: Koerse Schoorwal, Kaliningrad stad, graf Immanuel Kant

Hoogtepunten Kaliningrad

de Russische exclave Kaliningrad ligt op 2 uur vliegen van Nederland. De Oblast( Russische provincie) is niet zo groot en ogenschijnlijk een nietszeggend stukje Europa. Toch heeft het gebied veel betekent in de Europese geschiedenis. Kaliningrad
Kaliningrad
staat bij veel mensen ook nog bekend onder de Pruisische naam Koningsbergen.

Volledig verwoest en weer opgebouwd

Zoals veel Duitse steden is ook Koningsbergen volledig kapot gebombardeerd door de geallieerden. Toch zijn er nog een paar oude gebouwen overgebleven. In het centrum vind je op een eiland in de rivier het mausoleum van Imanuel Kant en de historische Kant’s Cathedral. Loop je een stukje verder dan kom je bij Fishing Village. Dit is een rij repica’s van Duits uitziende huizen. Ze zijn enkele jaren geleden gebouwd om een beeld te schetsen van het oude Koningsbergen.

Strand en zingende bomen

Ook buiten de stad Kaliningrad is er veel te zien en te doen. De Koerse Schoorwal (ook bekend als de Curonian Spit) is een 98 kilometer lange landtong die de Oostzee scheidt met de Koerse Haf. Hier vind je strand met hoge zandduinen. Ook is dit het de bos van de zingende bomen hier te vinden. De bomen hebben door de wind een krul gekregen in hun stam. De Koerse Schoorwal is voor veel Russen het ideale weekendje weg. Bij de Koerse Schoorwal zijn ook veel barretjes en restaurants te vinden.

Havenbasis en geheime tunnels

Als je een stuk naar het zuiden gaat kom je in het dorpje Baltiejsk. Dit havenstadje was tot enkele jaren geleden nog afgesloten van de buitenwereld. Je bevind je hier aan de rand van het Russische republiek. Het stadje is strategisch gezien van groot belang voor Moskou. Er zit een grote marinebasis en midden in het centrum pronkt Lenin nog steeds op zijn voetstuk. Daarnaast doen er verhalen de ronde over ondergrondse tunnels richting de grens met Polen.

De geschiedenis van Kaliningrad in een notendop

Tot 1946 heette Kaliningrad Koningsbergen. In de middeleeuwen werd Koningsbergen gesticht als burcht van de ridders van de Duitse orde. In de jaren daarna zou het zich in de regio ontwikkelen als belangrijk knooppunt, waarbij het onderdeel werd van het Hanzeverbond en de residentie werd van het Hertogdom Pruisen. In de 18e eeuw werd Koningsbergen een geografisch centrum voor verschillende oorlogen tussen Pruisen, Polen en Rusland.

Wereldoorlogen en speelbal van de macht

In de 19e eeuw werd de stad een van de grootste steden in het Duitse en Pruisische rijk. Toen Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor werd Koningsbergen losgetrokken van de rest van Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Koningsbergen een strategisch militair hoofdkwartier voor de Nazi’s. Na de Tweede Wereldoorlog werd Koningsbergen door de Russen gezuiverd van Duitsers en omgedoopt tot Kaliningrad. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de provincie een exclave van Rusland. Het blijft echter een belangrijk havengebied en een strategische militaire basisplaats.