06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Stap in de voetsporen van Marco Polo

Reis naar Oezbekistan

Stap in de voetsporen van Marco Polo

Reis naar Oezbekistan

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Oezbekistan

Reis naar Oezbekistan. Het culturele hart van Centraal-Azië. Waar de eeuwenoude steden en architectuur herinneren aan de magische tijd van de Zijderoute. Bezoek steden als Samarkand, Buchara en Xiva en zie indrukwekkende moskeeën, madrassa’s en mausoleums. Bekijk ons aanbod van groepsreizen en individuele reizen. Dus ga met ons mee en ontdek het zelf!

Groeps- en individuele reizen naar Noord-Korea

Klassiek Oezbekistan Tour

Zelf je reisdatum kiezen
Prijs op aanvraag

Avontuurlijk Oezbekistan Tour

Zelf je reisdatum kiezen
Prijs op aanvraag

Oezbekistan: de feiten

Naam: Oezbekistan
Hoofstad: Tasjkent
Inwoners: 30 miljoen
Oppervlakte: 447.400 km²
Taal: Oezbeeks
Buren: Kazachstan, Kirgistan, Tadzjikistan, Afghanistan, Turkmenistan
Leider: Sjavkat Mirzijojev

Tasjkent

Hoofdstad

Bekendste plekken: Gates of Hell, Asjchabad, Yangykala Canyon

Hoogtepunten Oezbekistan

Oezbekistan is de laatste jaren bezig met een inhaalslag. Het land was jarenlang moeilijk bereisbaar voor toeristen. Maar dat is sinds de presidentswisseling in 2016 gelukkig veranderd. Het visum is een stuk makkelijker te verkrijgen en het land begint zich steeds meer open te stellen voor toeristen. En terecht, zo denken wij.

Samarkand: terug naar de zijderoute

Samarkand is wellicht de bekendste stad van Oezbekistan. De stad is dé stad van de zijderoute en heeft voor velen nog steeds een magische aantrekkingskracht. In Samarkand is naast de wereldberoemde Registan veel meer te ontdekken. Plekken als Gur-e-Amir, de Bibi-Khanym moskee en Shah-i-Zinda gelden als belangrijke trekpleisters voor de stad.

Buchara en Xiva

Naast Samarkand zijn Buchara en Xiva ook zeker het bezoeken waard. Met de mooie oude binnensteden waan je je soms even terug in de tijd van Marco Polo. In Buchara vind je bijvoorbeeld eeuwenoude madrassa’s. En in Xiva zijn de eeuwenoude hoge moddermuren om het oude centrum erg indrukwekkend om te zien.

Tasjkent en prachtige natuur

Als je meer houdt van de moderne kant van Oezbekistan moet je zeker ook naar de hoofdstad Tashkent. In tegenstelling tot de oude steden is hier vooral veel nieuwbouw en Sovjet-architectuur te zien, voor veel mensen een welkome afwisseling na de oude steden.

Buiten een bezoek aan de steden is een reis naar Oezbekistan ook niet compleet zonder en rondreis door de adembenemende natuur. Bijna iedereen kent het verhaal van het verdwijnende Aralmeer, maar vooral het westen van het Oezbekistan kent meer bergen met prachtige valleien.

De Oezbeekse geschiedenis in een notendop

De geschiedenis van Oezbekistan verschilt van andere centraal-Aziatische landen. Waar Turkmenen en Kirgiziërs tot ver in de 19e eeuw een nomadenbestaan kenden, woonden Oezbeken voornamelijk in steden en dorpen.

Overheersing en bloei

De Turken brachten in de 6e eeuw naast de taal ook de Islam met zich mee. In de eeuwen daarna werd de regio door verschillende overheersers veroverd, waaronder Djenghis Khan, Timur en aantal Mongoolse stammen. Vooral Timur drukte een grote stempel op de regio. Onder zijn leiding werd Samarkand een levendige Islamitische stad.

Rusland verovert Oezbekistan

In de vroege 18e eeuw werd de Russische invloed in Centraal-Azië steeds groter. Soms gewild, maar meestal zeer tegen de zin van de lokale heersers. Na de Russische revolutie van 1917 werden de contouren van het huidige Oezbekistan steeds duidelijker zichtbaar.
Hoewel het land onderdeel werd van de Sovjet-Unie, wist het zich na 1991 hieruit los te weken en onafhankelijk verder te gaan. De eerste president van het land werd Islam Karimov.

Onafhankelijkheid, dictatuur en nieuwe wind

Karimov hield Oezbekistan ruim 25 jaar lang in een ijzeren greep. De nieuwe president, Sjavkat Mirzijojev, begon na Karimovs dood in 2016 langzaam met hervormingen.

Wanneer ga jij?

Misschien Sta jij straks in het centrum van Samarkand. Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!