06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Bezoek het mysterieuze land van Mekka, Medina en Mohammed

Reis naar Saoedi-Arabië

Bezoek het mysterieuze land van Mekka, Medina en Mohammed

Reis naar Saoedi-Arabië

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Saoedi-Arabië

Reis met ons mee naar het Arabisch schiereiland. Saoedi-Arabië is als toeristische bestemming nog vrijwel onontwikkeld. Het land van oliesjeiks, Mekka en woestijnen geldt (althans voor mensen uit het westen) als een van meest gesloten landen ter wereld. Een vakantie in Saoedi-Arabië staat dan ook niet op de bucketlist van de meeste mensen. Dat is ook niet zo gek: toeristenvisa werden tot voor kort amper uitgegeven. Daarnaast zijn de plekken Mekka en Medina zijn uitsluitend te bezoeken tijdens een pelgrimstocht. Toch kondigde Saoedi-Arabië in november 2018 aan dat het land de teugels wat betreft toerisme wilde laten vieren. Sinds kort is het dan ook veel gemakkelijker geworden om het land te bezoeken.

Reisaanbod groepsreizen Saoedi-Arabië

Midden Saoedi-Arabië tour

27 maart – 3 april 2021
Vanaf € 1795,-

Onontdekt Saoedi-Arabië tour

17 – 24 oktober 2021
Vanaf € 2.595,-

Reisaanbod individuele reizen Saoedi-Arabië

Midden Saoedi-Arabië tour

8 daagse rondreis
Vanaf € 2.645,-

Midden & Zuid Saoedi-Arabië tour

8 daagse rondreis
Vanaf € 2.745,-

Magisch Saoedi-Arabië tour

13 daagse rondreis
Vanaf € 4.360,-

Saoedie-Arabië: de feiten

Naam: Koninkrijk Saoedi-Arabië / Saudi-Arabië
Hoofstad: Riyad
Inwoners: 28.500.000
Oppervlakte: 2.206.714 km2.
Taal: Arabisch
Buren: Jordanië, Irak, Koeweit, Bahrein, Qatar, VAE, Oman, Jemen
Leider: Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed

Bekendste plekken: Madain Saleh rotsgebouwen, de oude binnenstad van Jeddah, Wolkenkrabbers in Riyad, Jemenitische cultuur in Abha, Asir

Hoogtepunten Saoedie-Arabië

Saoedi-Arabië is een enorm land. Het neemt het grootste gedeeltes van het Arabisch schiereiland in beslag. Het land, dat geregeerd wordt door de dynastie van de Saudi’s, is een van de grootste olieproducenten ter wereld. Het is ook de olie die het land tot een van de rijkste ter wereld heeft gemaakt. En ondanks dat jaarlijks miljoenen pelgrims de heilige plekken in Mekka en Medina bezoeken, is toerisme een vrij zeldzaam fenomeen. In 2019 is het voor het eerst makkelijker gemaakt om een visum aan te vragen. Toerisme is onderdeel van een toekomstvisie om het land minder afhankelijk te maken van de olie-industrie. En alhoewel het een streng islamitisch land is, zijn de regels voor toeristen lang niet zo streng. Dus bezoek Saoedi-Arabië (zonder de heilige plekken) vóór de rest van de wereld er heen gaat.

Riyad

De hoofdstad Riyad heeft op zichzelf niet veel te bieden. Het is een grote metropool met onder andere de ‘flessenopener’; een beroemde iconische wolkenkrabber. Riyad is een stad zoals veel hoofdsteden: brede wegen en veel shoppingsmalls. Toch is het historische Masmak Fort het bezoeken waard. Omdat veel internationale vluchten in Riyad landen, is de stad voor de meeste toeristen het startpunt van de reis naar Saoedi-Arabië.

Jeddah, cultureel hart en startpunt van de Hadj.

Jeddah aan de Rode Zee is het cultureel hart van het land. Het centrum staat vol indrukwekkende oude architectuur en oude, overdekte souks. Veel huizen in de oude stad zijn gebouwd met koraal uit de rode zee en zijn ook uniek in de wereld. De stad is het traditionele startpunt van de Hadj voor veel pelgrims: eeuwenlang komen hier al boten vol pelgrims vanuit alle delen van de wereld. Ook duikers kunnen in Jeddah hun hart opluchten: voor de kust zijn er verschillende duiklocaties.

Provincie Asir – proef een stukje Jemenitische cultuur

Vroeger waren grenzen minder duidelijk dan tegenwoordig. Daarom liepen culturele gebieden ook over huidige landsgrenzen heen. In het zuidwesten van Saoedi-Arabië leven stammen die qua cultuur en gewoontes meer hebben met Jemenieten dan met Arabieren. In dit gebied vind je ook de beroemde modderhuizen. Daarnaast staat de provincie Asir bekend om zijn prachtige natuur. Door de hoge ligging (tot 2900 meter) is het een vrij groen gebied. Wat op zich vrij opmerkelijk is voor een land dat voor het grootste deel bestaat uit woestijn.
Je bezoek aan Saoedi-Arabie is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Asir.

Saoedi-Arabië geschiedenis in een notendop

Nomadenstammen in een uithoek van de wereld

Vanaf de prehistorie tot de 6e eeuw lag het Arabisch schiereiland voornamelijk een uithoek van de wereldgebeurtenissen. Bewoners van het gebied waren voornamelijk nomaden die qua cultuur en religie werden beïnvloed door het Romeinse en Perzische Rijk. Inwoners waren christelijk of aanhangers van oudere godsdiensten.

De opkomst van een nieuwe religie

Mohammed werd in 571 geboren in Mekka. Zijn opvolger kalief Abu Bakr viel begin 7e eeuw het Byzantijnse (Romeinse) Keizerrijk aan. Vanaf toen ging het snel: samen met de Arabische legers verspreidde de islam zich razendsnel over Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ondanks dat de machtscentra zich al snel verplaatsten naar grote steden als Caïro, Bagdad en Damascus, bleven Mekka en Medina heel belangrijke religieuze plaatsen.

De middeleeuwen, val van het Ottomaanse rijk en de opkomst van de Saoedi’s

In de middeleeuwen werd het grootste gedeelte van het gebied rond Mekka bevolkt door de Hasjemieten. Zij waren directe familie van Mohammed. Aan het begin van de 16e eeuw veroverde de Ottomaanse Turken de heilige steden Mekka en Medina. Meer in het oosten (rondom de stad Riyad) ontstond rond 1750 een nieuw koninkrijk met aan de macht Mohammed bin Saoed. Samen met Mohammed ibn Abd al-Wahhaab stichtte hij een nieuwe staat waarin politiek en religie sterk met elkaar verbonden waren. In de eeuwen erna kreeg deze staat steeds meer invloed.

Saoedi-Arabië

Het Ottomaanse rijk kwam uit de Eerste Wereldoorlog als een van de grote verliezers. Het Midden-Oosten was grotendeels in handen gekomen van de Britten en de Fransen. De Saoedi-dynastie had bijna het volledige Arabische schiereiland, inclusief de heilige steden, in handen gekregen. In 1932 werd het land verenigd onder koning Abdoel Aziz al Saoed.

De ontdekking van grote hoeveelheden olie in 1938 veranderde de economie van het land grondig. Daarbij werd de machtsbasis van het regime versterkt door de aanschaf van wapens die gefinancierd werden met de olieopbrengsten.

Heden

Het land zelf blijft een zeer conservatief en traditioneel land. Het fundamentalistisch-islamistische wahabisme blijft zeer sterk verbonden met de machthebbers is het land. Toch veranderen zaken ook in Saoedi-Arabië, al is het met kleine stappen. Zo mogen vrouwen sinds een aantal jaar autorijden. Daarnaast werden de regels voor het aanvragen van een visum sterk versoepeld.

Reden genoeg dus om Saoedi-Arabië binnenkort bovenaan je reis-bucketlist te zetten!

Wanneer ga jij? Vraag nu vrijblijvend informatie aan via het contactformulier.