06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Hart van Centraal Azië – Schakel in de zijderoute

Reis naar Tadzjikistan

Hart van Centraal-Azië – Schakel in de zijderoute

Reis naar Tadzjikistan

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Tadzjikistan

Reis naar Tadzjikistan. Het land ligt hooggelegen in het hart Centraal-Azië. Verstopt tussen de reuzen Oezbekistan, China en Afghanistan wordt het land soms wel eens vergeten. En misschien ligt daar ook wel het geheim van Tadzjikistan. Want het land is vriendelijk en toegankelijk met een ongelofelijk mooie natuur. Diepe dalen, hoge pieken en indrukwekkende hoogvlaktes: Tadzjikistan heeft het allemaal te bieden.

“Wij hebben een fantastische reis gehad naar Oezbekistan en Tadzjikistan! Een ervaring die we nooit meer zullen vergeten. De Pamir Highway is echt wonderschoon, natuur waar je niet op uitgekeken raakt! Dankzij Cultureroad waren wij in staat om deze geweldige reis last minute nog te regelen! Bedankt voor de goede service!”

Wilco en Gitty

Pamir Highway, juli 2019

 

Groeps- en individuele reizen naar Tadjikistan

 

Pamir Highway Tour (groepsreis)

19 – 28 september 2021
vanaf € 1.695,-

Pamir Highway Tour (individueel)

 

Zelf je reisdatum kiezen (8 dagen)
Prijs op aanvraag

Ronde van Tadzjikistan Tour (individueel)

Zelf je reisdatum kiezen (15 dagen)
Prijs op aanvraag

Tadzjikistan: de feiten

Naam: Tadzjikistan
Hoofstad: Doesjanbe
Inwoners: 8,5 miljoen
Oppervlakte: 142.600 km²
Taal: Tadzjieks
Buren: Kirgistan, China, Afghanistan, Oezbekistan
Leider: Emomalii Rachmon

Visum nodig? Vraag direct aan via Kesvisum

Dusjanbe

Hoofdstad

Bekendste plekken: Doesjanbe, Pamir Highway, Waghan, Karakul

Hoogtepunten Tadjikistan

Tajikistan is een beetje het ondergeschoven kindje in de regio. De ontwikkelingen zijn hier niet zo snel gegaan als in de buurlanden en veel toeristen wijken uit naar buurlanden Oezbekistan en Kirgistan. Onterecht, zo denken wij. Vooral voor natuurliefhebbers heeft Tajikistan veel te bieden, met als onbetwiste hoogtepunten, de Pamir Highway.

Pamir Highway: de roadtrip van je leven!

Laten we maar meteen eerlijk zijn. Als je nadenkt over een roadtrip in je leven, dan zal het zeker de Pamir Highway moeten zijn. Een route die je langs enkele van de hoogste bergtoppen van de regio brengt (+5000m), desolate vlaktes, sneeuwtoppen, prachtige meren als Karakul en bijzonder vriendelijke mensen. De route kan je alleen per 4×4 doen of per fiets (uitstekende conditie is vereist). Ook zit je erg gebonden aan de periode. Vanaf ca. juni tot oktober is de beste tijd om de route te doen.

Waghan Corridor: de grens met Afghanistan

Officieel is de Pamir Highway de M41 snelweg, maar de meeste mensen geven er hun eigen draai aan. Zo kiezen veel toeristen voor de zuidelijke route langs de Waghan. Deze regio ligt in het grensgebied tussen Tadzjikistan enAfghanistan. Hier wonen nog de oorspronkelijk Waghan bewoners met hun eigen cultuur en gewoontes. De tijd hier vaak te hebben stil gestaan, tot je de grote flatscreen televisies in de homestays ziet. Deze route biedt bovendien een unieke kijk in Afghanistan; je ziet het namelijk liggen aan de andere kant van de rivier.

Doesjanbe: de hoofdstad

Naast de Pamir Highway heeft Tadzjikistan natuurlijk meer te bieden. Zo zie je in de hoofdstad Doesjanbe meer de moderne kant van Tadzjikistan. In de grote stad hebben jongeren hun traditionele kleding verwisselt voor hippe merkkleding. De hoofdstad staat ook vol met moderne gebouwen. Het contrast met de wereld buiten Doesjanbe is groot.

De Tadzjiekse geschiedenis in een notendop

De historie van Tadzjikistan is redelijk recent. Het land is tot 1991 nooit onafhankelijk geweest maar vooral onderdeel van grotere rijken, zoals het Bactrische, Samanideense, Perzische en Mongoolse Rijk. Pas in de 19e eeuw werd het een belangrijke speler in de periode van The Great Game. In de strijd tussen het Russische en Britse Rijk nam Tadzjikistan een belangrijke rol in, aangezien het de uiteindelijke grens werd tussen de twee. Daarbij werd de Waghan Corridor in Afghanistan ingesteld als bufferzone.

In 1921 werd de regio onderdeel van de Sovjet-Unie en werd ook de Islam minder zichtbaar in het gebied. Tegenwoordig zijn er nog wel veel Moslims in Tadzjikistan, maar wordt het niet heel actief beoefend.

In 1991 werd Tadjikistan onafhankelijk, met als eerste president Rahmon Nabiyev. Hij werd in 1992 opgevolgd door Emomalii Rachmon, waarna het land in een burgeroorlog kwam. De strijd ging tussen de islamistische-democraten en de communisten (gesteund door de president). Het zou uiteindelijk tot 1997 duren voor de oorlog voorbij was. Het land lag daarna grotendeels in puin en er was veel armoede.

Sindsdien krabbelt het land heel langzaamaan overeind. Rachmon regeert nog steeds met harde hand maar de oorlog is niet teruggekeerd. Wel hebben de Tadzjieken te maken met de problemen uit buurland Afghanistan. Rond het grensgebied is er veel drugssmokkel en de overheid heeft dan ook de grootste moeite om het tegen te houden.

Wanneer ga jij?

Misschien sta jij straks op de Pamir Highway aan de grens met Afghanistan. Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!