06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Ga terug in de tijd naar een niet-erkende staat

Reis naar Transnistrië

Ga terug in de tijd in een niet-erkende staat

Reis naar Transnistrië

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Transnistrië

Reis naar Transnistrië: het land dat klinkt als een plek uit de stripboekenserie Kuifje. Toch bestaat het land echt. Transnistrië is namelijk een niet-erkend land aan de oostoever van de Dnjestr in Moldavië. De tijd heeft hier stilgestaan. Standbeelden van Lenin en vlaggen met hamers en sikkels zijn in deze dwergstaat nog steeds alom vertegenwoordigd. Wil je dit zelf meemaken?

Bekijk ons reisaanbod van groeps- en individuele reizen.

Groeps- en individuele reizen naar Transnistrië

Transnistrië Lentetour

5 – 11 april 2021
vanaf € 495,-

Wilde Oosten Zomertour

16 – 23 juli 2021
vanaf € 595,-

Overwinningsdagtour

5 – 13 mei 2021
vanaf € 895,-

Individuele reizen naar Transnistrië

Zelf je eigen datum kiezen
vanaf € 340,-

Nationale Dag van Transnistrië

29 augustus – 5 september 2021
vanaf € 595,-

Transnistrië: de feiten

Naam: Moldavische Republiek van de Dnjestr (Transnistrië)
Onderdeel van: Moldavië, de facto: onafhankelijk
Hoofstad: Tiraspol
Inwoners: 537.000
Oppervlakte: 4.163 km²
Taal: Russisch, Moldavisch, Oekraïens
Buren: Moldavië, Oekraïne
Leider: Vadim Krasnoselsky

Tiraspol

Bekendste plekken: Tiraspol, Transnistrisch geld, Grensovergangen, Hamers en Sikkels

Hoogtepunten Transnistrië

Zeg tegen je vrienden dat je naar Transnistrië gaat en je krijgt ongetwijfeld de nodige vraagtekens naar je hoofd geslingerd. Dat is ook niet zo gek, Transnistrië wordt namelijk door niemand erkend. De enige landen die diplomatieke banden hebben met Transnistrië zijn de Georgische niet-erkende staten Abchazië en Zuid-Ossetië.

Onafhankelijk maar niet erkend

Ondanks dat Transnistrië officieel onderdeel is Moldavië, krijg je bij de grens te maken krijgen met de Transnistrische grenscontrole. Daarnaast heeft Transnistrië heeft zijn eigen president, politie, plastic geld
plastic geld transnistrie
, postzegels, vlag, nummerborden en volkslied. Reis je vanuit Oekraïne of Moldavië naar Transnistrië dan zal je ongetwijfeld verbaasd zijn over het grote contrast. Hoofdstad Tiraspol is letterlijk een timewarp naar Sovjettijd
communistisch bord tiraspol
. Er zijn nog veel beelden van Lenin, grote, brede straten met weinig reclame en de flatgebouwen hebben een typische Sovjet bouwstijl.

Verwarde omgeving

Ook een bezoek aan de grensstad Bender is de moeite waard. Het is een stad waar herinneringen aan de Onafhankelijkheidsoorlog nog springlevend zijn. In BenderBender zijn ook nog Russische soldaten gestationeerd. Veel gebouwen die beschadigd raakte tijdens de oorlog zijn nooit meer echt hersteld. Een reis naar Transnistrië laat je een verwarde omgeving zien. De inwoners hebben Russische, Oekraïense, of Moldavische paspoorten, maar voelen zich wel echt een Transnistriërs. Het officieel niet ergens bij horen zorgt alleen voor een bijzondere, unieke sfeer in de dwergstaat.

De Transnistrische geschiedenis in een notendop

Transnistrië verklaarde zichzelf in 1990 eenzijdig onafhankelijk van Moldavië. In 1992 was er een korte burgeroorlog tussen Transnistrië en Moldavië, die met steun van Rusland werd gewonnen door Transnistrië. Sindsdien is er een status-quo en laten beide gebieden elkaar redelijk met rust. De eerste president was Igor Smirnov, die in 2011 werd opgevolgd door Jevgeni Sjevtsjoek. Loop rond in de hoofdstad Tiraspol rondloopt waan jezelf terug in de tijd van de Sovjet-Unie.

Sheriff

Overal zie je de vlag van Transnistrië. Ze hebben hun eigen geld, politie en nummerborden. De economie wordt beheerst door één partij: Sheriff. Zij zijn onder meer eigenaar van de voetbalclub FC Sheriff en benzinestations en supermarkten in het land. Waarom het land nog steeds onafhankelijk is? De Russen zijn in het land gestationeerd met een ‘vredesmissie’. Op veel plekken zijn Russische soldaten dan ook aanwezig.

Wanneer ga jij?

Misschien sta jij straks ook wel in Transnistië. Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!