06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Vergeet je geigerteller niet!

Reis naar Tsjernobyl

Vergeet je geigerteller niet!

Reis naar Tsjernobyl

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Tsjernobyl

26 april 1986 voltrok zich in Tsjernobyl een van de grootste nucleaire rampen uit de geschiedenis. Flashforward naar vandaag de dag is de regio rondom Tsjernobyl al meer dan 30 jaar uitgestorven en overgenomen door de natuur. Is het er nog gevaarlijk? Nee, zolang je je geigerteller maar goed in te gaten houdt. Dus bekijk ons aanbod en reis met ons mee naar het mysterieuze Tsjernobyl!

Reisaanbod Groepsreizen

Tsjernobyl Lentetour

2 – 4 april 2021
vanaf € 495,-

Tsjernobyl Zomertour

23 – 25 juli 2021
vanaf € 495,-

Reisaanbod Individuele Reizen

1-daagse rondleiding Tsjernobyl

Eigen reis datum kiezen
vanaf € 210,-

2-daagse rondleiding Tsjernobyl

Eigen reis datum kiezen
vanaf € 310,-

Tsjernobyl: de feiten

Naam: Tsjernobyl (Chernobyl) en Pripjat
Onderdeel van: Oekraïne, Oblast Kiev
Inwoners: ongeveer 690
Oppervlakte: 2.600 km2.
Taal: Oekraïens
Buren: Wit-Rusland
Leider: Petro Porosjenko

Tsjernobyl

Bekendste plekken: Pripyat, Duga 9, Tsjernobyl Kerncentrale

Hoogtepunten Tsjernobyl

Je zou het wellicht niet snel denken, maar reizen naar Tsjernobyl is zeker mogelijk! Tours naar Tsjernobyl vertrekken altijd vanuit Kiev en duren 1 of 2 dagen. Bij de twee daagse tour overnacht je ook in de zogenaamde Vervreemdingszone Vervreemdingszone (ook wel de Chernobyl Exclusion Zone genoemd).

Samosely: de achterblijvers

Het gebied is voor toeristen alleen te betreden met een gids en speciale toestemming. De Oekraïense overheid houdt het gebied afgesloten en mogen mensen zich er niet vestigen. De enkele mensen die er nog wel wonen zijn arbeiders die in en rondom de centrale werken en de zogenaamde Samosely (self-settlers)
Samosely
. Deze bewoners van het gebied rond Tsjernobyl zijn er ondanks alle waarschuwingen blijven wonen.

Pripjat: de verloren stad

Tsjernobyl is plaats die de naam gaf aan de kernramp, maar eigenlijk draait een bezoek aan de regio vooral om het verlaten stadje Pripjat Pripjat. Deze stad is gebouwd voor de medewerkers van de central en was een modelstad voor de Sovjet-Unie. Hier vind je onder andere het beroemde reuzenrad, de botsauto’s Pripjat en het Paleis van Cultuur. De meeste gebouwen zijn volledig overwoekerd door de natuur. Hierdoor is het een ontzettend fotogenieke plek geworden, ondanks de tragische geschiedenis.

De kerncentrale en een geheim radarsysteem

Naast de stad Pripjat en het dorp Tsjernobyl bezoek je tijd de tour onder andere de kerncentrale. Hier zijn nog steeds dagelijks veel mensen aan het werk. Tijdens de tour lunch je tussen hen in de bedrijfskantine van de centrale. Hierna bezoeken we het indrukwekkende Duga 3Mt. Chilbo Park. Dit is een groot radarsysteem dat werd geïnstalleerd in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Na het bezoek aan Duga 3 vertrek je weer naar Kiev. Hier sluit je de tour af.

De geschiedenis van Tsjernobyl in een notendop

Op 26 april 1986 voltrok zich een van de grootste nucleaire rampen uit de geschiedenis. De kern van reactor 4 ontplofte na een uit de hand gelopen test. Na de ramp werd er een sluitingszone van 30km rondom de centrale ingesteld en moesten alle mensen evacueren uit het gebied. Dit betekende o.a. dat de plaatsen Tsjernobyl en Pripjat volledig verlaten werden.

Modelstad Pripjat

Pripjat was een Sovjet-modelstad die het centrum van de regio moest worden. Het liep anders. Nog steeds straalt de centrale na. In 2016 werd na dik 20 jaar een nieuwe sarcofaag om de kapotte centrale gezet. Officieel zijn bepaalde gebieden rondom Tsjernobyl weer bewoonbaar. Toch wil de Oekraïense overheid hier nog niet aan beginnen. De officiële reden hiervoor is nog niet gegeven, maar we vermoeden dat het meer iets te maken heeft met de toeristische waarde van het gebied dan dat ze het nog niet vertrouwen.

Wanneer ga jij?

Sta jij straks ook naast de Kerncentrale? Of maak jij de meest prachtige foto’s in spookstad Pripjat? Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!