06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Veelgestelde vragen over reizen naar Transnistrië en Oekraïne

Een reis naar Tsjernobyl en Transnistrië is al spannend genoeg. We krijgen veel vragen over veiligheid, kosten en het verblijf zelf. Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jou vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Vragen over verzekeringen

Is een reisverzekering nodig?

Wij raden iedereen sterk aan om een goede (reis-)verzekering af te sluiten. Reizen is soms onvoorspelbaar en het is fijn als alles van tevoren goed geregeld is. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jou. Mocht je hulp nodig hebben bij het aanschaffen van een reisverzekering, dan helpen wij je natuurlijk graag.

Dekt mijn reisverzekering wel mijn reis in Oekraïne en Moldavië?

Dat is voor elke verzekeraar anders. Je kan dan ook het beste contact opnemen met de verzekeraar zelf.

Vragen over visa

Is er een visum nodig vor Oekraïne en Moldavië?

Nee, voor die twee landen heb je in principe geen visum nodig. Wel moet er een speciaal stempel in je paspoort komen als je de grens van Transnistrië met Moldavië overgaat. De lokale gids die je tijdens de tour meehebt, vertelt je daar te plaatse alles over.

Vragen over de reis zelf

Is het veilig om te reizen in Tsjenobyl en / of Transnistrië?

Het antwoord erop is; ja. Natuurlijk kunnen er altijd dingen gebeuren, maar zolang je je gedraagt en aan lokale regels houd, kan er in alle waarschijnlijkheid niets gebeuren. Als het echt levensbedreigend zou zijn, dan zouden zelfs wij er niet heen willen gaan. Als de situatie verandert dan wordt de tour daar ter plekke op aangepast. Bovendien werken wij altijd met een lokale gids die de lokale situatie het best kent.. Wil je meer info over welk advies er op dit moment geldt voor Kaliningrad? Kijk dan even op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moet je speciale pakken aan als je de vervreemdingszone binnengaat?

Nee, in principe krijg je tijdens het (korte) bezoek aan de vervreemdingszone niet zoveel straling binnen dat speciale beschermende kleding noodzakelijk is. De straling die je binnenkrijgt tijdens je beozek is te vergelijken met de straling die je binnenkrijgt tijdens een vliegtuigvlucht naar Australië.

Wat als er calamiteiten plaatsvinden?

Op elke bestemming werken we met onze lokale gidsen. In het geval van calamiteiten zullen zij ervoor zorgen dat we naar een veilige locatie worden gebracht, hetzij de ambassade, hetzij een afgeschermde locatie, hetzij het eerste de beste vliegtuig terug naar huis. Aangezien u tijdens de gehele tour met ondersteuning reist, zal de kans weinig tot nihil zijn dat u het slachtoffer wordt van criminaliteit door de lokale bevolking. De enige mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld bestolen wordt is op het vliegveld (door lokale tasjesdieven).

Wat zijn de wetten binnen het land?

De wetten in het land zijn redelijk vergelijkbaar met die van Nederland. Alcohol mag gekocht worden vanaf 16 jaar, terwijl tabak pas gekocht mag worden vanaf 18 jaar. Er is een rookverbod in alle openbare ruimtes en horecagelegenheden. Belangrijk is wel dat homoseksualiteit niet altijd geaccepteerd wordt en kan resulteren in een boete of gevangenisstraf. Wees dus voorzichtig op openbare gelegenheden.

Welke inentingen zijn noodzakelijk voor een bezoek aan Transnistrië en Tsjernobyl?

Op de website van het Landelijke Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR) staan de meest recentelijke veranderingen op het gebied van inentingen en gezondheid. Het is altijd verstandig om deze website tijdig te raadplegen voor het vertrek naar de bestemming. Momenteel zijn er geen inentingen nodig voor een bezoek aan de twee gebieden. Wat eventueel aan te raden zou zijn, is een inenting voor Hepatitis B.

Is het mogelijk om voorgeschreven medicatie mee te nemen naar het land?

Het is geen probleem om medicatie mee te nemen op de reis, zolang ze in de originele verpakking zitten en geplaatst zijn in je handbagage. Daarnaast is het handig om altijd een officieel voorschrift van je dokter mee te nemen. Neem vooral anti-diarree pillen zodat je spijsverteringsklachten kunt voorkomen (zoals bijvoorbeeld Imodium).

Wat gebeurt er als ik ziek word?

De voorzieningen in Oekraïne en Moldavië zijn helemaal in orde. Dit zal niet erg verschillen van de ziekenhuisvoorzieningen in Nederland. Mocht je een dokter nodig hebben, dan zullen wij dit altijd voor je regelen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij altijd een terugreis voor je verzorgen voor verdere behandeling.

Is er warm water in alle accommodaties?

In elk hotel is er warm water beschikbaar. Iedere dag een warme douche zal dus geen enkel probleem zijn. Let wel op dat je niet te lang doucht: dit is beter voor het milieu en de lokale bevolking.

Vragen over onze reizen

Opzeggingsvoorwaarden

Elke annulering of wijziging moet schriftelijk (per e-mail of brief) gemeld worden door de klant op het eerst mogelijke moment. De datum waarop CultureRoad v.o.f jouw annulering ontvangen heeft, is de datum waarop wij het annuleringsproces in gang zetten. De datum tot verhouding van de tour, is altijd de eerste de eerste dag die wordt genoemd in het tourschema van de betreffende reis. Bij annulering van de reis worden de volgende kosten ingehouden:

  • Bij een annulering van min. 60 dagen wordt €250 ingehouden van het totaal bedrag.
  • Bij een annulering van 59 tot 35 dagen wordt 50% ingehouden van het totaal bedrag.
  • Bij een annulering van 35 tot 0 dagen wordt 100% ingehouden van het totaal bedrag.

Tijdens de tour is het niet mogelijk om een annulering te doen voor een gedeelte van de tour (mocht je als klant daartoe besluiten). Daarnaast moet je je als klant bij de reisleiding kenbaar maken waarom je van het reisschema afwijkt of af wilt wijken.

Meer informatie over betalingen, boekingswijzigingen, Force Majeure (overmacht), veranderde lokale omstandigheden en regelgeving, en meer, kunt u vinden in onze algemene voorwaarden op de website.

Ecotoerisme en duurzaamheid

Het is belangrijk om je goed te gedragen als je op reis bent. Wij geven om het milieu en de omgeving van de locals. Zo draag je bij aan duurzaamheid tijdens de tour:

  • Leer een aantal woorden van de lokale taal.
  • Probeer zoveel mogelijk onnodige verpakkingen thuis te laten, zodat je niet al te veel vuilnis meebrengt naar de bestemming.
  • Gooi vuilnis in vuilnisbakken in plaats van op straat – zelfs als de lokale bevolking dat niet doet.
  • Probeer je in te houden met het gebruiken van water, energie en voedsel, indien er een tekort aan is op de bovengenoemde bestemmingen.
  • Koop lokaal geproduceerde producten en ambachtswerk.
  • Vraag het aan uw omgeving als je foto’s maakt, vooral als je een foto wilt maken van personen.

In principe mag je doen en laten wat je normaal ook thuis zou doen. Zelfs in Noord-Korea valt het vaak mee met het mogen fotograferen. Wel wordt het vaak niet gewaardeerd als je dicht op mensen foto’s maakt of expliciet foto’s loopt te maken van armoede. Maar goed, dat zou je thuis ook niet doen toch?

Reisverzekering

Wij raden iedereen sterk aan om een goede (reis-)verzekering af te sluiten. Het leven kan onvoorspelbaar zijn, en het kan fijn zijn om van tevoren te weten dat alles goed geregeld is in geval van problemen en onverwachte situatie’s thuis en tijdens de reis. Mocht je hulp nodig hebben bij het aanschaffen van een passende of goed dekkende reisverzekering, neem dan contact met ons op.