Turkmenistan

Turkmenistan staat ook wel bekend als ‘het Noord-Korea van Centraal-Azië’. Laat je verrassen door deze gesloten ex-Sovjetstaat. De mensen zijn erg vriendelijk en de natuur is er heel bijzonder. Welkom in Turkmenistan!

Reisaanbod 2018

Dwars door Turkmenistan Tour
(21 – 27 juli / 1 augustus)

Onafhankelijkheidsdag Tour
(26 september – 3 oktober)

Individuele Reis
(Eigen datum kiezen)

Turkmenistan

Bij veel mensen zal er bij de naam Turkmenistan niet direct een belletje gaan rinkelen en dat is begrijpelijk. Het land is weinig in het nieuws, met 5 miljoen inwoners dunbevolkt en wordt gezien als een van de vele Centraal-Aziatische landen. Er komen hier weinig toeristen. Qua reizen en politiek doet het sterk denken aan Noord-Korea.

Korte geschiedenis

Op 27 oktober 1991 werd Turkmenistan onafhankelijk toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Saparmurat Niazov was een van de weinige leiders die de glasnost van Gorbatsjov overleefde. Hij werd tijdens deze turbulente tijd de eerste president van Turkmenistan. De Stalinist ontpopte zich tot nationalist en hij regeerde het land  op een autocratische manier. In 1993 schonk hij zichzelf de titel Turkmenbashi (leider van de Turkmenen). Hij introduceerde feestdagen ter ere van zijn ouders, de meloen en het tapijt. Ook zorgde hij ervoor dat zijn eigen boek de Ruchnama op elke school werd onderwezen. Niazov overleed op 21 december 2006. Gurbanguly Berdimuhamedow nam het stokje van hem over. Berdimuhamedow  regeert ook met hard hand, maar heeft wel een aantal van Niazovs herzien. Zo mag het tegenwoordig volk weer karaoke zingen.

Hoogtepunten

Ashgabat

ashkabat_landinfoDe hoofdstad van Turkmenistan staat ook wel bekend als de Marmeren Stad. Dit is het resultaat van het prestigieuze project van Turkmenbashi om elk gebouw in marmer te bouwen. Tijdens een bezoek aan de stad zal je je vergapen aan de vele standbeelden, bijzondere regeringsgebouwen zoals het Ministerie van Paarden, het grootste indoorreuzenrad ter wereld en veel breed opgezette boulevards en parken.

Gates of Hell

gateshell_landinfoJe hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen op de foto’s van reiswebsites. De Krater van Derweze, ook wel bekend als de Gates of Hell. De krater is ontstaan in 1971 toen geologen aan het boren waren naar gas. Tijdens die werkzaamheden stortte de ondergrond plots in elkaar. Het gevolg hiervan was dat er een enorme gaskrater ontstond. Uit angst voor giftige gassen besloten ze om de krater maar aan te steken. Ze dachten dat het gas binnen afzienbare tijd wel zou zijn opgebrand. Niets was minder waar. 45 jaar later brandt het nog steeds. Het is nog steeds een bizarre en bijzonder indrukwekkende plek.

Yangykala Canyon

canyon_landinfoVer weg en verlaten: bij de Yangykala Canyon kom je niet zomaar. Als je fan bent van de beroemde canyons in de V.S. dan zal je zeker ook onder de indruk zijn van deze plek. Grote canyons, bijzondere kleuren en een golvende beweging van het steen maakt dit een plek die je de rest van je leven niet zal vergeten. Per 4x4 kan je hier komen, waarna je eigenlijk nooit meer weg wilt gaan.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress