Header Noord-Korea van twee standbeelden in Pyongyang
Home » Bestemmingen » Turkmenistan

Reis naar Turkmenistan

Turkmenistan staat bij de meeste mensen niet bekend als reisbestemming. En dat is zonde, want het land is ontzettend waard om te bezoeken! Dat er weinig toeristen naar Turkmenistan gaan komt enerzijds doordat het land niet veel in het nieuws komt. Daarnaast zijn er bepaalde restricties voor toeristen. Gelukkig helpen wij je met al deze zaken, zodat jij op je gemak Turkmenistan kunt bezoeken. Dus bekijk ons aanbod en boek nu een onvergetelijke reis naar Turkmenistan.

Reisaanbod

Pasen in Turkmenistan Tour

20 – 28 april
vanaf €1395,-

Dwars door Turkmenistan Tour

22 juni – 28 juni / 3 juli
vanaf €1395,-

Individuele tour Turkmenistan

Eigen datum kiezen
vanaf € 850,-

Onafhankelijkheidsdag Tour

27 september – 3 oktober
vanaf €1395,-

Turkmenistan: de feiten

Naam: Turkmenistan
Hoofstad: Asjchabad
Inwoners: 4,4 miljoen
Oppervlakte: 488.100 km²
Taal: Turkmeens
Buren: Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan, Iran
Leider: Gurbanguly Berdimuhamedow

Pyongyang

Hoofdstad

Bekendste plekken: Gates of Hell, Asjchabad, Yangykala Canyon

Hoogtepunten Turkmenistan

Turkmenistan bezoeken heeft veel weg van een reis naar Noord-Korea. Toch zijn er ook verschillen te vinden tussen een bezoek aan beide landen. Zo heb je als toerist in Turkmenistan veel grotere bewegingsvrijheid.

Asjchabad: de marmeren hoofdstad

In de hoofdstad Asjchabad
Ashgabat, marmeren stad
(of Ashgabat, zoals het vaak wordt geschreven) mag je bijvoorbeeld vrij rond bewegen zonder gids. Ook wordt er, binnen de marges, vrij openlijk gesproken over het regime. Asjchabad staat ook wel bekend als de ‘marmeren hoofdstad’, vanwege de vele witte, marmeren gebouwen. En ondanks dat de stad 700.000 inwoners (evenveel als Rotterdam) heeft voelen straten en parken vaak leeg aan. Ondanks dat is er veel te zien in Asjchabad. Tijdens de reis bezoeken we bijvoorbeeld het grootste indoorreuzenrad ter wereld Ashgabat alem centerin het Alem Centre. Ook interessant om te bezoeken is en de Turkmenbashi Moskee/Mausoleum.

Yangykala Canyon: uitgestrekte natuur

Turkmenistan heeft ook veel te bieden als het om natuur gaat.In het noord-westen van het land ligt de Yangykala Canyon
Yangykala
. Deze kloof is op zijn minst even indrukwekkend als zijn tegenhanger in de Verenigde Staten. Grote canyons, bijzondere kleuren en een golvende beweging van het steen maakt dit tot een plek die je de rest van je leven niet zal vergeten.

Grootste gaskrater ter wereld

De Gates of HellMt. Chilbo Park is wellicht de meest bekende attractie van Turkmenistan. Deze niet-natuurlijke krater (ook wel de De Krater van Darweze genoemd) is ontstaan in 1971 toen Russische geologen aan het boren waren naar gas. Toen de gaskamer instortte, besloten ze uit angst voor giftige gassen om de krater maar aan te steken. Ze dachten dat het gas binnen afzienbare tijd wel zou zijn opgebrand. Niets bleek minder waar. 45 jaar later brandt het nog steeds.

De Turkmeense geschiedenis in een notendop

Het gebied wat nu Turkmenistan is, werd vanaf de 11e eeuw bewoond door Turkse nomadenstammen. In 1881 werd het gebied veroverd door de Russen waarna het in 1918 opging in de Sovjet-Unie als een van de republieken. Op 27 oktober 1991 werd Turkmenistan onafhankelijk toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Saparmurat Niazov was een van de weinige leiders die de glasnost van Gorbatsjov overleefde. Hij werd tijdens deze turbulente tijd de eerste president van Turkmenistan. De Stalinist ontpopte zich tot nationalist en hij regeerde het land op een autocratische manier.

Leider der Turkmenen

In 1993 schonk hij zichzelf de titel Turkmenbashi (leider van de Turkmenen). Hij introduceerde feestdagen ter ere van zijn ouders, de meloen en het tapijt. Ook zorgde hij ervoor dat zijn eigen boek de Ruchnama op elke school werd onderwezen. Niazov overleed op 21 december 2006. Gurbanguly Berdimuhamedow nam het stokje van hem over. Berdimuhamedow regeert ook met harde hand, maar heeft wel een aantal van Niazovs beslissingen herzien. Zo mag het tegenwoordig volk weer karaoke zingen.

Wanneer ga jij?

Misschien heb jij straks een picknick naast de Gates of Hell. Ga mee met een van onze groepsreizen of boek een individuele reis. Vraag nu informatie aan!

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress