06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Hart van de historische zijderoute

Reis naar Turkmenistan

Hart van de historische zijderoute

Reis naar Turkmenistan

  1. Home
  2.  » 
  3. Bestemmingen
  4.  » Turkmenistan

Reis naar Turkmenistan! Het Centraal Aziatische land Turkmenistan is een van de minst bezochte landen ter wereld. En dat is zonde, want op vakantie in Turkmenistan is ontzettend veel te beleven. Tijdens een groepsreis of individuele reis zie je alle hoogtepunten van het boeiende land. Zo bezoek je bijvoorbeeld de zogenaamde Gates of Hell en de unieke UNESCO-steden Merv en Nisa. Dat er weinig toeristen naar Turkmenistan gaan heeft vermoedelijk twee belangrijke redenen: Ten eerste komt het land niet veel in het nieuws. Daarnaast kent het land bepaalde restricties voor toeristen. Als je Turkmenistan bezoekt, mag je bijvoorbeeld nergens heen zonder gids. Ook is het een avontuur op zich om een visum te bemachtigen. Gelukkig helpen wij je met al deze zaken, zodat jij op je gemak Turkmenistan kunt bezoeken. Dus bekijk ons aanbod en boek nu een onvergetelijke reis naar Turkmenistan.

Groeps- en individuele reizen naar Turkmenistan

Grand Turkmenistan Tour (groepsreis)

17 – 24 september 2021
vanaf € 1.550,-

Individuele tour Turkmenistan

Eigen datum kiezen
vanaf € 850,-

Turkmenistan: de feiten

Naam: Turkmenistan
Hoofstad: Asjchabad
Inwoners: 4,4 miljoen
Oppervlakte: 488.100 km²
Taal: Turkmeens
Buren: Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan, Iran
Leider: Gurbanguly Berdimuhamedow

Visum voor Turkmenistan nodig? Regel het direct via Kesvisum

Pyongyang

Hoofdstad

Bekendste plekken: Gates of Hell, Asjchabad, Yangykala Canyon, Merv

Hoogtepunten Turkmenistan

Turkmenistan bezoeken heeft veel weg van een reis naar Noord-Korea. Toch zijn er ook verschillen te vinden tussen een bezoek aan beide landen. Zo heb je als toerist in Turkmenistan veel grotere bewegingsvrijheid.

Bezoek Asjchabad: de marmeren hoofdstad

In de hoofdstad Asjchabad
Ashgabat, marmeren stad
(of Ashgabat, zoals het vaak wordt geschreven) mag je bijvoorbeeld vrij rond bewegen zonder gids. Ook wordt er, binnen de marges, vrij openlijk gesproken over het regime. Asjchabad staat ook wel bekend als de ‘marmeren hoofdstad’, vanwege de vele witte, marmeren gebouwen. En ondanks dat de stad 700.000 inwoners (ongeveer evenveel als Rotterdam) heeft voelen straten en parken vaak leeg aan. Ondanks dat is er veel te zien in Asjchabad. Tijdens een reis door Turkmenistan bezoeken we bijvoorbeeld het grootste indoorreuzenrad ter wereld Ashgabat alem center in het Alem Centre. Ook interessant om te bezoeken is de Turkmenbashi Moskee/Mausoleum.

Yangykala Canyon: uitgestrekte natuur

Een reis naar Turkmenistan heeft ook veel te bieden als het om natuur gaat.In het noordwesten van het land ligt de Yangykala Canyon
Yangykala
. Deze kloof is op zijn minst even indrukwekkend als zijn tegenhanger in de Verenigde Staten. Grote canyons, bijzondere kleuren en een golvende beweging van het steen maakt dit tot een plek die je de rest van je leven niet zal vergeten.

Grootste gaskrater ter wereld

De Gates of HellMt. Chilbo Park is wellicht de meest bekende attractie van Turkmenistan. Deze niet-natuurlijke krater (ook wel de De Krater van Darwaza genoemd) is ontstaan in 1971 toen Russische geologen aan het boren waren naar gas. Toen de gaskamer instortte, besloten ze uit angst voor giftige gassen om de krater maar in de fik te steken. Ze dachten dat het gas binnen afzienbare tijd wel zou zijn opgebrand. Niets bleek minder waar. 45 jaar later brandt het nog steeds. En dat is iets spectaculairs om te zien. Alleen al voor de gaskrater wil jij maar wat graag naar Turkmenistan afreizen!

De Turkmeense geschiedenis in een notendop

Het gebied wat nu Turkmenistan is, werd vanaf de 11e eeuw bewoond door Turkse nomadenstammen. In 1881 werd het gebied veroverd door de Russen waarna het in 1918 opging in de Sovjet-Unie als een van de republieken. Op 27 oktober 1991 werd Turkmenistan onafhankelijk toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Saparmurat Niazov was een van de weinige leiders die de glasnost van Gorbatsjov overleefde. Hij werd tijdens deze turbulente tijd de eerste president van Turkmenistan. De Stalinist ontpopte zich tot nationalist en hij regeerde het land op een autocratische manier.

Leider der Turkmenen

In 1993 schonk hij zichzelf de titel Turkmenbashi (leider van de Turkmenen). Hij introduceerde feestdagen ter ere van zijn ouders, de meloen en het tapijt. Ook zorgde hij ervoor dat zijn eigen boek de Ruchnama op elke school werd onderwezen. Niazov overleed op 21 december 2006. Gurbanguly Berdimuhamedow nam het stokje van hem over. Berdimuhamedow regeert ook met harde hand, maar heeft wel een aantal van Niazovs beslissingen herzien. Zo mag het tegenwoordig volk weer karaoke zingen.

Wanneer ga jij op reis naar Turkmenistan?

Misschien heb jij straks een picknick naast de Gates of Hell. Ga jij ook met ons mee opvakantie naar Turkmenistan? Boek een van onze groepsreizen of een individuele reis. Wie weet sta jij straks wel midden in de woestijn naast de Gates of Hell! Vraag nu informatie aan!

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.