Header Noord-Korea van twee standbeelden in Pyongyang

Venezuela

Venezuela was een van de meest welvarende landen van Zuid-Amerika. Tegenwoordig liggen de zaken anders. Kijk je echter verder dan de nieuwsberichten, dan zie je een trots land met een grote diversiteit aan natuur, steden en cultuur. Samen met onze lokale gids hebben we een bijzondere reis samengesteld. Ontdek dan ook nu de bijzondere wijken van Caracas en ga mee op een tocht naar de Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld.

Reisaanbod

Individuele Reizen
(Eigen data en duur kiezen)

Landinfo Venezuela

VenezuelaVenezuela is anders dan andere landen in Latijns-Amerika. Het was ooit een van de meer welvarende landen van Zuid-Amerika dat rijk is aan olie en andere natuurlijke hulpbronnen. In 1998 kwam Hugo Chavez aan de macht. Een man die zorgde voor een nieuwe impuls van het socialisme onder zijn aanhangers (Chavistas) maar ook niet kon voorkomen dat er een torenhoge inflatie (meer dan 60% in 2014) kwam. Aan de andere kant heeft het land ook heel veel te bieden qua natuur: witte stranden, het Amazonewoud en natuurlijk de Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld.

Korte geschiedenis

Vanaf de verovering van de Spanjaarden in de 16e eeuw tot in de 18e eeuw maakte Venezuela onderdeel uit van het onderkoninkrijk Nieuw Granada. Het land werd na een reeks opstanden en een onafhankelijkheidsoorlog onder leiding van Simón Bolivar in 1821 zelfstandig. Hierna kende het land grote perioden van onstabiliteit, onrust en dictatuur, waardoor het nooit echt kon profiteren van de grote olievoorraad. Het land is vanaf 1958 een democratie en midden jaren ’70 van de twintigste eeuw werd de eerste stap gedaan naar nationalisatie van de olie-industrie. Dit zorgde voor welvaart en stabiliteit, maar werkte tegelijktijdig de ongelijkheid in de hand. In 1998 kwam Hugo Chavez aan de macht. Onder Chavez werden veel bedrijven genationaliseerd en werd de olie-industrie ingezet om politiek te bedrijven. Hij gaf de Venezolanen weer trots en probeerde met zijn socialistische programma’s de ongelijkheid terug te brengen. In 2013 overleed hij, waarna Nicolás Maduro de macht overnam. Onder zijn leiding verslechterde de economie echter weer dramatisch.

Hoogtepunten in Venezuela

Tijdens onze reis zal je een goed idee krijgen van de socialistische programma’s van Hugo Chavez en ook zien hoe belangrijk hij nog steeds is voor veel Venezolanen. Daarnaast is een reis naar Venezuela natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Canaima National Park met zijn bekende watervallen.

Caracas

Venezuela Caracas - bron: CultureRoadDe stad staat bekend als een van de gevaarlijkste steden ter wereld. En natuurlijk, je moet wel op je hoede zijn hier. Maar het is ook een bruisende stad, waar de symbolen van het socialisme overal om je heen zijn. Chavez mag dan wel overleden zijn, zijn erfenis laat zich bij elke hoek van de straat zien. Er zijn veel oude koloniale gebouwen, pleintjes en winkelcentra waar de Venezolanen zich graag laten zien, want dat is belangrijk hier. Niet voor niks is het populairste jaarlijkse event hier de Miss Venezuela-verkiezing Venezuela Chavez - bron: CultureRoad

Cuartel de la Montaña

Gelegen in een sloppenwijk (tussen zijn Chavistas) ligt de Cuartel de la Montaña, de laatste rustplaats van Hugo Chavez. Een imposant gebouw met een museum en een grote gedenkruimte met de tombe van Chavez. Hoewel de memorial gelegen is in een grote sloppenwijk heerst er binnen in het gebouw een serene rust, waarbij het indrukwekkend is om te zien wat Chavez voor veel Venezolanen (nog steeds) betekent.

Angel Falls

Venezuela Angel Falls - bron: CultureRoadGelegen in het Canaima National Park ligt de Angel Falls (Salto Angel in het Spaans). De hoogste waterval ter wereld (bijna 1 km) is niet makkelijk bereikbaar. Er gaat geen weg heen, waardoor je eerst een klein vliegtuigje moet menen met daarna een urenlange kanotocht. Maar als je er eenmaal bent dan zul je verstelt staan van de pracht van het gebied en de rust die er heerst. Dieper dan dit zal je niet in de wildernis komen.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress