De vaste vraag die we krijgen bij het organiseren van het type reizen dat we aanbieden is: “Is dat niet heel gevaarlijk?”

Natuurlijk, onze bestemmingen brengen een zekere risicofactor met zich mee. Kijk je in de statistieken van de VN of vergelijkbare organisaties dan zie je de meeste bestemmingen vaak stukken lager staan dan Nederland. Ook in de media zie je geregeld berichten voorbij komen over Afghanistan, Haïti, Venezuela, Noord-Korea, etc. En vaak zijn die berichten niet over de prachtige natuur, de bijzondere lokale cultuur of iets vergelijkbaars, maar over de gespannen politieke situatie, corruptie, criminaliteit of nog ergere dingen.

Als organisatoren zullen we natuurlijk de laatsten zijn om dit soort problemen te ontkennen of onderschatten. Onze bestemmingen brengen risico’s met zich mee en onze klanten moeten ook op de hoogte zijn van de risico’s. Maar vaak zijn de risico’s ook niet veel erger dan een vakantie naar Zuid-Afrika, Rusland of India. Sterker nog, vaak worden toeristen op onze bestemmingen met rust gelaten, omdat ze, in tegenstelling tot eerder genoemde landen, niet gewend zijn aan het fenomeen ‘toeristen’. Daarnaast vermeiden we ook altijd politieke protesten, obscure buurten of andere plekken die hoge risico’s meebrengen.

En hoe houden wij zelf gevaar in de gaten? Bij al onze reizen nemen we in acht dat er de nodige risico’s zijn, maar geven daarbij ook aan dat we niet het gevaar bewust opzoeken. We overleggen constant met onze lokale gidsen over de situatie en mochten er dingen veranderen dan anticiperen we daar ook meteen op. Veiligheid is dan ook bij ons prioriteit nummer één. Een land als Afghanistan is groot en kent ook veel veilige gebieden. De stad Caracas mag dan bekend staat als een van de meest criminele steden ter wereld, maar als je je aanpast aan het tempo van de stad, dan is er prima rond te lopen. Niemand heeft behoefte aan problemen en wij al helemaal niet, dus we zullen hier altijd bewust mee omgaan. Gezond verstand en waakzaamheid zorgen ervoor dat je ook naar dit soort plekken prima op vakantie kan. Vaak zijn onze gasten zich ook terdege bewust van dit soort problemen, je boekt tenslotte niet zomaar een reis naar Venezuela of Noord-Korea.

Loading...
Facebook Messenger for Wordpress