06 495 99 698 info@cultureroad.nl

Wij leggen je hier alles uit over visa in Irak en Koerdistan

Heb jij de bakermat van de beschaving hoog op je reislijstje staan? Altijd al eens een voet in het legendarische Babylon willen zetten? Of ben je juist benieuwd hoe het nu met het land gaat nadat IS verdreven is? Dan hebben we goed nieuws, je kan er gewoon heen! Reizen naar Irak is deels heel makkelijk en deels vrij lastig, maar absoluut mogelijk. We leggen het even uit.

Twee delen Irak

Eigenlijk moet je het tegenwoordige Irak zien in twee delen. Je hebt het Koerdische gedeelte (Noordoost Irak) en Midden-Zuid Irak (van Mosul tot Bagdad tot Basra). Beide regio’s vallen onder het land Irak maar functioneren eigenlijk los van elkaar. Koerdistan heeft daarbij een vergevorderde staan van zelfstandigheid.

Koerdistan: autonome regio in Irak

Het Koerdische gedeelte van Irak is een autonome provincie in Irak. De Koeridsche authoriteit heeft daardoor ook veel eigen bevoegdheden. In Koerdistan vind je grote steden als Erbil en Suleimaniya. De regio kent een turbulente geschiedenis: Het streven naar onafhankelijkheid is overal merkbaar. Tijdens het regime van Saddam Hoessein werden de Koerden zwaar onderdrukt. De regio zuchtte onder genocide. De oorlog tegen IS niet doorgedrongen tot de grote steden van Koerdistan, maar ze zijn wel dichtbij geweest. De Yezidi’s, die wel geleden hebben onder de terreur van IS, wonen voornamelijk in West-Koerdistan.

Reizen en visa in Koerdistan

Reizen in en naar Koerdistan gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Door de autonome status van de regio, heeft het gebied een eigen visumbeleid. Hierdoor ben je als toerist niet aangewezen op het lastige visumbeleid van de rest van Irak.

Om in Koerdistan te komen vlieg je rechtstreeks op Erbil vanuit verschillende Europese steden. Je kunt er ook voor kiezen om Koerdistan via Turkije of Iran over land binnen te komen. Bij de douane krijg je een (gratis) stempel: een zogeheten ‘visa on arrival’. De geldigheid van de stempel wil nog wel eens wisselen, maar meestal is het tussen de 10 en 30 dagen.

In Koerdistan is rondreizen voor zowel mannen als vrouwen veilig. Houd er echter wel rekening mee dat je niet buiten de autonomie Koerdische regio komt. Want voor de rest van Irak heb je wel een Irakees visum nodig.

Irak: Strenge eisen en veel checkpoints

Zoals gezegd geldt voor de rest van Irak wel een streng visumbeleid. Toeristen zijn alleen welkom in groepsverband. Daarnaast zijn er ook beperkingen in de bewegingsvrijheid. Dat houdt in dat je alleen met groepen vanaf vijf personen een visum voor Irak kunt aanvragen. Voor deze aanvraag heb je bovendien een lokale gids nodig.

Hij moet namelijk persoonlijk met een deelnemerslijst naar het Ministerie van Toerisme om toestemming te vragen voor het afgeven van de visa. Als die is verkregen wordt een uitnodigingsbrief (LOI) verstuurd naar de ambassade van je geboorteland en naar jezelf.

Met de uitnodigingsbrief ga je vervolgens naar de ambassade, waarna er een cross-check volgt. Als alles tenslotte klopt, krijg je een visum voor Irak. Dit kost € 50,-. Het is een lang proces waarbij er vaak pas enkele weken voor vertrek een definitief visum wordt afgegeven. Bureaucratie ten top!

Maar eenmaal aangekomen in Irak ben je er nog niet. Aangezien een toeristenvisum amper wordt uitgegeven voor Irak zijn de ambassades, vliegmaatschappijen en douanebeambten vaak niet op de hoogte van het bestaan ervan. Verwacht dus ook verschillende verbaasde blikken, maar uiteindelijk komt het wel goed.

Rondreizen in zuidelijk Irak

Rondreizen in zuidelijk Irak betekent vooral veel checkpoints. Vooral ten noorden van Bagdad (richting Mosul) en rond de heilige steden Najaf en Karbala vind je om de paar kilometer soldaten of lokale milities die je paspoort willen controleren. In principe is dit geen probleem als je maar de juiste papieren hebt. Want ook al heb je een visum, je mag als toerist in Irak niet overal gaan en staan waar je wilt.

De lokale gids zorgt ervoor dat er voor elk gebied aparte toestemming wordt verkregen om te mogen reizen als toerist. Daarom is het verstandig om je gids maar beter te vriend te houden!

Wil je met een groepsreis mee? Bekijk onze groeps- en individuele reizen.