Wat vonden anderen

Recensies van onze reizigers

Veel van onze reizigers hebben de reis van hun leven gemaakt met CultureRoad. Vaak laten ze dan ook een positief bericht achter. Op deze pagina hebben we de leukste reacties even op een rij gezet.

Ben jij na het lezen van deze recensies ook enthousiast geworden en wil je een reis boeken? Vraag dan vrijblijvend informatie aan.

Wilco en Gitty
Groepsreis, Pamir Highway, juli 2019

” Wij hebben een fantastische reis gehad naar Oezbekistan en Tadzjikistan! Een ervaring die we nooit meer zullen vergeten. De Pamir Highway is echt wonderschoon, natuur waar je niet op uitgekeken raakt! Dankzij Cultureroad waren wij in staat om deze geweldige reis last minute nog te regelen. Ondanks dat het zeer kort dag was (wilden binnen 2 weken vertrekken), dachten ze mee en hebben ze alles perfect op tijd geregeld. De korte lijnen en het proactieve vermogen van Cultureroad spreken ons zeer aan. Mocht je dus naar een bijzondere bestemming op reis willen gaan dan zouden wij 100% Cultureroad adviseren. Ëén ding is zeker het wordt een reiservaring die je altijd positief zal bijblijven!

 

Angèle
Groepsreis, Somaliland april 2019

” Wat een bijzondere reis naar Somaliland! Internationale groep, ervaren begeleiding door zeer doortastende types. Je moet flexibel zijn en aanpassingsvermogen hebben om aan zo’n reis deel te nemen, en gelukkig waren alle reisgenoten zo.  

We namen deel aan de onafhankelijkheidsdag viering, waar we ineens voorop in de parade langs de president en zijn gevolg paradeerden. Na ons volgden o.a. acrobaten, een leeuw, de bouwvakkersvakbond, het ministerie van verloskundigen, en elke geuniformeerde autoriteit van Somaliland. 
Somalilanders zijn niet makkelijk te lezen, velen waren vriendelijk maar soms werden we bekogeld met stukjes vlees (op de vleesmarkt), steentjes of water.  Een ontmoeting met lokale intellectuelen was interessant, net als de rotstekeningen die tussen de 3000 en 9000 jaar oud zijn. 
Blij dat ik deze reis gemaakt heb, fijn dat Culture Road dit voor me gefaciliteerd heeft. “

 

Rita
Individuele tour, Pakistan 2018/2019

” Geweldige, unieke ervaring, deze reis naar Pakistan, mogelijk gemaakt dankzij CultureRoad. Islamabad is een erg uitgestrekte, groene stad, met veel bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er tal van parken en musea. Op de lokale markten en in moderne winkelcentra is alles te krijgen. Ik heb genoten van de typische gerechten en daarbij is shinwari favoriet.

In het midden van de winter was de temperatuur erg aangenaam; ’s avonds werd het wel wat frisser. Ook Lahore, culturele hoofdstad, is de moeite waard. Heb nu met eigen ogen de beroemde, mooi versierde vrachtwagens gezien. De reisorganisatie, met professionele begeleiding van een lokale gids, verliep prima en volledig naar wens. Het is een land in volle ontwikkeling, met moderne snelwegen en veel bedrijvigheid. Er zijn niet veel toeristen, maar er is veel te ontdekken. Ook de natuur is er wondermooi.”

Bart, België
Individuele tour, Afghanistan 2018

” In juni ben ik met CultureRoad naar Afghanistan geweest. Afghanistan is een land die enorm veel te bieden heeft. Jammer genoeg hoor je in de media meestal de negatieve kanten van het land. Ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld en de groep van medereizigers was fantastisch.

Het was de eerste keer dat ik een reis boekte met een reisorganisatie, maar heb er geen minuut spijt van. Rik heeft mij met de voorbereiding heel goed geholpen. Ook als ik nadien een opmerking had, is alles professioneel aangepakt.

De reisroute was door lokale omstandigheden aangepast en daardoor heb ik Bamiyan niet gezien. Hierdoor zijn wij naar Herat gevlogen. Persoonlijk was dit voor mij niet een ideale vervanging, aangezien ik gelijkaardige bezienswaardigheden in Iran al eerder had gezien. Toch vind ik het super dat de gids zo snel een alternatieve bestemming gearrangeerd had. Er zijn veel hoogtepunten in Afghanistan: maar mijn persoonlijk hoogtepunt was toch wel de circusschool in Kabul!

Kortom, Afghanistan is een heel mooie ervaring geweest. In de toekomst wil ik zeker nog eens met CultureRoad op reis!” 

Reinout Prakke

 

Individuele reis Afghanistan 2018
Afghanistan

Reinout Prakke in Afghanistan

Reinout Prakke in Afghanistan

“ Van zaterdag 17 tot en met maandag 19 maart 2018 hebben wij een trip naar Afghanistan gemaakt. We hebben Kabul en de Panjshir Vallei bezocht. Ondanks dat de situatie in Afghanistan op dit moment verre van stabiel is, hebben wij ons nooit echt ongemakkelijk/onveilig gevoeld. Dit had zeker te maken met onze zeer goede gids Gul en zijn vaste chauffeur. De voorbereiding van onze reis en het inschatten van en omgaan met de veiligheidsissues door CultureRoad was goed, efficient en professioneel. Graag raden we iedereen die Afghanistan of een van de andere (uitdagende) bestemmingen van CultureRoad wil bezoeken, aan om gebruik te maken van de expertise en service van Rik en zijn team!”

 

 

Michiel van Drunen 


Partijoprichtingsdagtour oktober 2017  
Noord-Korea

Het was echt een zeer indrukwekkende reis! Beyond expectations……
Heel hartelijk dank voor jullie fantastische organisatie! Zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan weer een nieuwe bestemming.

Annemieke Brouwer


Verjaardag van Kim il Sung april 2017
Noord-Korea

We hebben een perfecte reis gehad, vooral de parade. Daar had je bij moeten zijn, zeer indrukwekkend. Het was warm weer op de dag van de parade en we hebben continue langs de weg gestaan met een biertje. Echt een cultuurshock, als je zo via de trein DPRK binnenrijdt. Vrachtwagens vol zwaaiende militairen die van het plein afkwamen. Wij terugzwaaien natuurlijk.

Je gaat terug in de tijd. Mensen zijn blij en gelukkig, maar ook arm. Dat hebben we ook gezien. Het programma was erg druk, vooral in het begin.  We hadden een erg leuke groep, met Charlotte als reisleider. Verder waren de gidsen: mr. Lee, Kim 1 en Kim 2 erg aardig.  We mochten erg veel van ze. Het eten was even wennen, maar daar kwamen we niet voor.

Een unieke ervaring. We zijn heel blij, dat we bij jullie geboekt hebben. Misschien nog een keer naar het noorden van DPRK? Of een ander apart land?

Ed Wagemakers
Dag van de arbeid Tour mei 2017
Noord-Korea

CultureRoad heeft ons op een prettige wijze, maar vooral ook losjes in contact gebracht met de samenleving in de Volksrepubliek Korea. De klok werd 40 jaar teruggedraaid. Er is daar heel wat in te halen. We wensen ze het beste toe.

Martin Smolder


Nationale Dag Tour september 2017
Noord-Korea

Net terug vanuit Noord-Korea via Culture Road. Heel veel lieve open mensen ontmoet. Prima begeleiding en leuke groep. Hierbij hebben we ook met de locale gidsen na het boeiende programma in de avonduren nog wat informele gezellige uurtjes meegemaakt. We hebben genoten van mooie ballet-, muziek- en zangvoorstellingen van o.a. scholen maar ook van onverwachte optredens van serveersters in prachtige lokale klederdracht.

Ook boeiend waren de diverse musea, de hoofdstad Pyongyang met zijn eigenzinnige architectuur en ook de supermooie natuur in het noorden van het land. Ook even voor een klasje van een primary school gestaan om met Koreaanse kindertjes om in het engels over het leven daar en in Nederland te converseren.

Natuurlijk op zondagmiddag in Moran Hill (park) aan de gezellige dansmiddag voor de locals meegedaan. Hier dansen inwoners van Pyongyang samen. Ook worden meerdere toeristen en zelfs deze a-ritmische slungel door de Koreanen de dansvloer in het park opgetrokken werden.

We hebben veel gereisd en zouden deze boeiende en prachtige ervaring niet hebben willen missen.

Freek-Jan Boomsma
Partij-oprichtingsdag Tour Oktober 2017
Noord-Korea

Het was een onvergetelijke reis. Ondanks dat het een krankzinnig land is, hebben we noord Korea toch in ons hart gesloten. Het is weer tijd om verder te gaan, morgen vertrekken we vanuit Beijing naar Vietnam.

Arie de Jong
Nationale Dag Tour september 2017
Noord-Korea

Geweldige reis gehad met CultureRoad naar Noord-Korea! Hele aardige gidsen wat vrijheid betreft meegevallen. Toch denk ik dat je na 5 dagen reis niet de werkelijkheid ziet. We zagen pas het echte zie je het echte Noord-Korea in de laatste paar dagen. Als je alleen de korte variant doet is het beeld van het land en de mensen niet de werkelijkheid. Ik vond het heel indrukwekkend en had het niet willen missen. Ook aan de fijne groep: bedankt!

Jos Kolenbrander
Dwars door Afghanistan Tour mei 2017
Afghanistan

Geweldige reis naar Afghanistan gehad met Cultureroad! Top geregeld! Ga zeker nog vaker boeken bij ze 🙂 🙂 In één woord: geweldig!

Eric Noga
Nationale Dag Tour september 2017

Noord-Korea:
5 sterren

Jarno Bouius
Oud & Nieuw Tour 2016/2017
Noord-Korea
Het was een unieke ervaring en dit zal ik zeker niet vergeten. Het waren 5 volle dagen waar ik erg van heb genoten. Ik vond het mooi om te zien hoe het dagelijks leven van Noord-Koreanen eruit ziet, vooral in Pyongyang eigenlijk heel gewoon, buiten de stad kan je echter wel zien dat het niet het meest welvarende land is door de vele fietsers en wandelaars.

De gidsen, zowel de westerse als de Noord-Koreaanse, waren echt geweldig en zorgen er echt voor dat je het naar je zin hebt. Je kunt de lokale gidsen alles vragen en zij zijn ook heel open naar jou toe. Hoogtepunt was Oud en Nieuw op Kim Il Sung Square, tussen de locals naar het vuurwerk kijken en iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen. Ik heb geen idee hoe dit oud en nieuw overtroffen kan worden!

Bijkomend voordeel van een land zonder internet en telefoonverbindingen: niemand wordt afgeleid door een telefoon waardoor je echt een geniale tijd hebt met je gidsen en medereizigers.

Anna Klapwijk
Partij-oprichtingsdag Tour 2017
Noord-Korea

​De reis naar Korea was echt waanzinnig interessant!!! Het perspectief dat de meeste hebben is, logischerwijs, gevormd door de media. En terwijl dat een belangrijke bron van informatie is krijg je door ergens zelf te zijn hele andere dingen en indrukken. Zeker met een omstreden land als (noord) Korea is het enorm waardevol dit zelf van dichtbij mee te maken.

Met 3 lokale guides is er veel ruimte om vragen te stellen over hun leven en perspectief. Je komt terug met een veel genuanceerder beeld. Het is een bijzonder fascinerend cultuur en prachtig land. Qua organisatie was het super geregeld, van hotels, vervoer tot een indrukwekkend en vol programma (+ heerlijk eten, niet geheel onbelangrijk!). Een hele waardevolle vakantie!

Bruno van Moerskerken

 

Individuele Rondreis oktober 2017
Turkmenistan

Met een groep vrienden heb ik een reis gemaakt door Turkmenistan. CultureRoad heeft de door mij gewenste programmaonderdelen aan elkaar gebreid tot een fantastische reis. Turkmenistan is een oase van rust in Centraal Azië en er is veel te zien. Het leuke is dat er amper toerisme is, je bent dus overal “alleen” met je eigen groepje. De openbare ruimte is er zo schoon dat je van de grond kunt eten.

Drank is makkelijk verkrijgbaar en met godsdienst wordt relaxed omgegaan. En oja, grote gebouwen zijn alle bekleed met wit marmer. Het land heeft enorme olie- en gasvoorraden die dit allemaal mogelijk maken. Centraal gelegen in het land is overigens ook de Gate to Hell, een krater waar gas uitstroomt dat voor het gemak enkele decennia geleden aangestoken is. En wij in Nederland maar zeuren over het waakvlammetje dat uit moet.

Ik kan iedereen die denkt alles al gezien te hebben aanraden naar Turkmenistan te gaan, want het is toch allemaal weer totaal anders dan elders. Dat begint al op het enorme vliegveld.

Robin Aanhane

 

Wilde Oosten Tour Herfst 2017
Transnistrie & Tsjernobyl​​

‘Ik was nog een rookie als het om reizen gaat en dan alleen op reis naar een gek land is dan best spannend. Door de helderheid en behulpzaamheid van CultureRoad is het grootste deel hiervan weggenomen. Tevens is de reisorganisatie waarmee zij samenwerken van grote klasse. Ik ben net terug maar nu al op zoek naar mijn volgende reis.’

Reviews Google

Karin van Westerhoven
Karin van Westerhoven
14:22 05 Jan 19
13 december 2018 15-daagse individuele rondreis zuidwest Haïti Onze adoptiedochter uit Haïti wilde haar geboorteland gaan verkennen. Via Rik van Culture Road hebben wij een, voor ons op maat gemaakte, rondreis , gemaakt. Niks dan lof: we hebben onze wensen kenbaar gemaakt en , samen met Rik, de reis samengesteld. Ook de contactpersoon in Haïti ,Jacqui en onze persoonlijke gids Daniël, hebben er mede toe bijgedragen dat wij kunnen terugkijken op een fantastische reis!!!!!! Haïti is een heel mooi land , code oranje, maar we hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld: als je maar beseft wat je doet en waar je bent! Als mensen inderdaad reizen willen maken naar "landen waar je moeder liever niet heeft dat je daar naar toe gaat", dan kan ik Culture Road ABSOLUUT aanbevelen. Het contact is prettig, je krijgt voldoende informatie; het voelt gewoon goed!
A de Graaf
A de Graaf
19:53 03 Oct 18
De reis naar Transnistrië en Gagaoezië beviel ons goed. Wij zijn halverwege een groepsreis ingestapt, CultureRoad heeft dit goed voor ons geregeld. Uiteindelijk heeft de reis via Young Pioneer Travel gevonden, waar Cultureroad mee samenwerkt. De lokale gids Roman maakte de reis tot een succes, ook gids Joël was een goede reisbegeleider. Zelfs voor ons als reizigers die normaal individueel reizen, is de tour naar tevredenheid verlopen.
Lloyd charité
Lloyd charité
15:08 20 Sep 18
7 daagse reis gemaakt door Noord Korea, en dit was echt een mega vette ervaring! Allereerst was het via Culture Road makkelijk te regelen allemaal. Aangezien het toch een land is waar je niet zo snel heen gaat als bijvoorbeeld Spanje. Snelle communicatie en alles ruim op tijd geregeld. En dat is bij dit soort reizen wel belangrijk, je hebt zelf eigenlijk nergens omkijken meer naar Daarbij staat deze vakantie zeker in mijn top 3 aller tijden. Onvergetelijke ervaring en het beeld wat de media schetst is in heel veel gevallen niet waar. Goed om alles met je eigen ogen te zien, natuurlijk is niet alles werkelijkheid, maar hier kan je goed doorheen kijken. Ook qua veiligheid is het een prima bestemming, veel mensen zijn bang om ernaar toe te gaan, maar dit is echt onnodig.
De Gevleugelde Ridder
De Gevleugelde Ridder
07:41 29 Jul 18
Privé tour op maat georganiseerd in dialoog met Culture Road rond de streek van Kiev met de 2de wereldoorlog als referentie punt. Een onvergetelijke ervaring! Een fantastische reis die uiterst verzorgd was. Deze privé tour is een aanrader voor iedereen! Oekraïne is een bestemming die zeker voor herhaling vatbaar is.
Cora Vonk
Cora Vonk
17:04 02 Jun 18
Fijne organisatie die snel en daadkrachtig werkt. Veilige betalingsregeling!
josephine bouwman
josephine bouwman
12:17 30 Apr 18
Bedankt voor de super gave reis!
Intern USE-IT Brussels
Intern USE-IT Brussels
10:18 24 Oct 17
Billie Davies
Billie Davies
10:17 24 Oct 17
Tom Packet
Tom Packet
10:17 24 Oct 17
Bekijk alle beoordelingen

Reviews Facebook

CultureRoad
4.9
aangedreven door Facebook
Ron Janssens
Ron Janssens
2019-09-05T07:15:11+0000
We zijn naar Chernobyl geweest met CultureRoad en het was vlekkeloos georganiseerd. “ aanrader dus “. Mvg, Ron Ronjanssens.comlees meer
Fleur Regli
Fleur Regli
2019-05-28T18:12:55+0000
Met Pasen de 9 daagse rondreis door Turkmenistan gemaakt samen met mijn man. De rondreis was met een internationaal gezelschap. De reis was goed verzorgd en een leuk en afwisselend programma. Hotels, vervoer en eten was prima. Ook zijn we prima geïnformeerd voorafgaande aan de reis. Wij zijn zeer tevreden klanten.lees meer
Cyril Bink
Cyril Bink
2019-05-07T06:10:23+0000
Net terug van een 12-daagse groepsreis naar Noord Korea. Met een internationaal gezelschap deze super georganiseerde reis gemaakt. Een goed gevuld en afwisselend programma waarmee de dagen meer dan gevuld zijn. In tegenstelling tot mijn verwachtingen was het eten meer dan goed en erg gevarieerd. Ook de speciale toeristen hotels voldoen aan alle westerse normen en sommige zelfs uitgevoerd met een Spa, zwembad, pingpongarea, karaokezaaal of bowlingbaan. Hoogtepunten zijn zeker het mausoleum en het oorlogsmuseum en de DMZ. Mocht je twijfelen over deze unieke reis, zou ik deze zeker aanraden en niet te lang wachten om het in zijn pure vorm met heel weinig westerse toeristen te kunnen ervaren.lees meer
Sjors Brinks
Sjors Brinks
2019-02-17T15:29:49+0000
de zorgvuldigheid waarmee de reizen worden voorbereid en uitgevoerd!
Kim Smedts
Kim Smedts
2018-10-30T12:20:43+0000
Van 8 t/m 14 oktober de Partij Oprichtingsdag Tour gemaakt naar Noord-Korea. Via Culture Road alles goed geregeld. Goede communicatie, korte lijntjes. Noord-Korea, met name de mensen, heeft ons zeer positief verrast. Dit is de meest bijzondere reis die we tot nu toe hebben gemaakt en een volgend bezoek is niet uitgesloten!lees meer
Lloyd Badibanksie
Lloyd Badibanksie
2018-09-20T15:07:26+0000
7 daagse reis gemaakt door Noord Korea, en dit was echt een mega vette ervaring! Allereerst was het via Culture Road makkelijk te regelen allemaal. Aangezien het toch een land is waar je niet zo snel heen gaat als bijvoorbeeld Spanje. Snelle communicatie en alles ruim op tijd geregeld. Daarbij staat deze vakantie zeker in mijn top 3 aller tijden. Onvergetelijke ervaring en het beeld wat de media schetst is in heel veel gevallen niet waar. Goed om alles met je eigen ogen te zien, natuurlijk is niet alles werkelijkheid, maar hier kan je goed doorheen kijken. Ook qua veiligheid is het een prima bestemming, veel mensen zijn bang om ernaar toe te gaan, maar dit is echt onnodig. Ik kom zeker nog keer terug!lees meer
Pieter Dewulf
Pieter Dewulf
2018-07-29T07:41:32+0000
Privé tour op maat georganiseerd in dialoog met Culture Road rond de streek van Kiev met de 2de wereldoorlog als referentie punt. Een onvergetelijke ervaring! Een fantastische reis die uiterst verzorgd was. Deze privé tour is een aanrader voor iedereen! Oekraïne is een bestemming die zeker voor herhaling vatbaar is.lees meer
Huub van Heeswijk
Huub van Heeswijk
2018-07-15T14:21:50+0000
Top tweedaagse excursie gehad in Tsjernobyl. Samen met mijn dochter onder begeleiding van gids Mikhail. Mikhail is een hele goede gids, beveel ik van harte aan. Zijn Engels is perfect, heeft veel kennis over de ramp en de exclusion zone en belangrijk: hij gaat uiterst veilig te werk en neemt nooit risico's. Gehele trip van 4 dagen (Kiev, Tsjernobyl, Kiev) erg goed verzorgd door Culture Road. Top gedaan mannen!lees meer
Jeroen Mooij
Jeroen Mooij
2018-05-30T19:28:39+0000
Met Culture Road naar tjernobyl geweest. 2 dagen. Was super indrukwekkend. We hadden een prive gids. Vertelde veel. Echt een aanrader. Ga waarschijnlijk nog een keer terug.lees meer
Cees Besseling
Cees Besseling
2018-05-30T16:27:59+0000
we zijn net terug uit tjernobyl,je zie het al jaren op de tv maar nu in het echt.we hadden n prive gids wat leuker is dan met n groep,je kan en mag ff meer zien.heb er totaal geen spijt van gehad dat we er geweest zijn,alles prima voor elkaarlees meer
Michiel van Drunen
Michiel van Drunen
2017-10-25T09:40:22+0000
CultureRoad heeft onze lang gekoesterde wens om Noord Korea te bezoeken op een fantastische wijze doen uitkomen. Super service, ook het organiseren van onze reis in China, voor en na de trip deden ze perfect! Echte aanrader!!!lees meer
Freek-Jan Boomsma
Freek-Jan Boomsma
2017-10-25T00:59:54+0000
Hierbij een verslag van onze reis naar Noord Korea. Deze reis stond al een tijdje gepland. We liepen regelmatig tegen onbegrip aan bij de mensen met wie we deelde dat we naar Noord Korea zouden gaan. Wat op zich niet zo vreemd is natuurlijk gezien de oplopende spanningen tussen aan de ene kant Japan en Zuid Korea gesteund door het westerse, kapitalistische Amerika. En aan de andere kant het streng communistische Noord Korea deels gesteund door China en Rusland. Ook wij twijfelde op een gegeven moment omdat de spanningen bleven oplopen. We hadden een moment voorafgaand aan de reis dat we dachten, gelukkig is het rustig gebleven de afgelopen week. En dan ineens wordt je opgeschrikt door een push bericht van de NOS dat Noord Korea een geslaagde test met een waterstofbom heeft uitgevoerd. Ja, dan slaat de twijfel weer toe. Hoe gaat Trump reageren? Voordat de nachttrein naar Noord Korea vertrok hadden we een briefing van de reisorganisatie waar we mee reisden in Beijing. Aangezien Noord Korea het meest geïsoleerde land ter wereld is en ze liever geen pottenkijkers willen en hun inwoners niet willen blootstellen aan westerse en kapitalistische denkwijzen en invloeden waren we genoodzaakt om deze reis met een reisorganisatie te doen. Voorafgaand aan de briefing in Beijing hadden wij ons regelmatig afgevraagd wie onze reisgenoten zouden zijn tijdens deze trip. Wie zouden er nog meer zo 'gek' zijn om naar Noord Korea te willen gaan? We waren verrast door de grootte van de groep.We gingen met 25 andere 'gekken' naar Noord Korea. We waren met 7 Nederlanders sterk vertegenwoordigd op deze trip. Volgens Ben onze Australische gids was er momenteel een Nederlandse invasie aan de gang in Noord Korea. De reden hiervoor zou volgens hem zijn dat wij Nederlanders zeer ongelukkig waren met ons eigen politieke systeem. Dit vertelde hij uiteraard met een big smile. De grens bij Noord Korea is een bijzondere, spannende ervaring en neemt maar liefst exact 1 uur en 46 minuten in beslag. Continu de vraag: Books? Bible? GPS? USB stick? Hard disk? Mobile phone? En dat dan 1 uur en 46 minuten lang... Bijzonder om te zien hoe geïnteresseerd de militairen bij de grensovergang zijn in de foto's op de camera's en de boeken en bladen die de buitenlanders bij zich hebben. We hebben ons geen enkele keer onveilig gevoeld, wat toch uitzonderlijk is als je het nieuws allemaal maar aanneemt. Er zijn momenten geweest waarin we geconfronteerd werden met het land waarin we ons bevonden. Het blijft gek om totaal afgesloten te zijn van de wereld. We werden er mee geconfronteerd dat we in de gaten gehouden werden. Zo was er een situatie waarin we onderweg waren en gestopt werden door militairen met de bus. Er heeft een blanke vrouw een foto gemaakt van een militair was de mededing. Direct werden we gestopt met de bus om onze foto's te doorzoeken. Continue om ons heen de propoganda. We bezochten veel boekenwinkels omdat de grote leider gezegd heeft dat het zo belangrijk is om boeken te lezen, we bezochten een treinstation omdat de grote leider in 3 december 2015 en op 14 september 2016 (te zien op alle bordjes boven de deurpost) de plek bezocht heeft. Ja en daarom uiterst bijzonder. We bezochten scholen. En wat voor school. Zo ontzettend nieuw en indrukwekkend, uiteraard ook bezocht door de grote leider. Alles wat de grote leiders bezocht hebben of aangeraakt hebben is vanaf dat moment heilig. Tijdens een optreden op deze school in een prachtige theaterzaal (verwacht je niet) lieten jonge kinderen zang, dans en googelen zien. Het was ziekelijk om te zien hoe getraind en synchroon optredens waren. Tijdens een schattig optreden van jonge jongetjes konden we op een groot scherm achter hen alle geslaagde rakettenproeven zien. Overal, maar werkelijk overal staan prachtige beelden van de 3 generaties grote leiders. Overal staan kreten dat President Kim il Sung en General King Jong Il er voor altijd zullen zijn. Overal zien we foto's en beelden op tv van de marshall Kim Jong Un en om hem heen huilende mensen. Via een beperkt aantal zenders horen en zien we hoe slecht Amerika is en wat ze overal ter wereld nog meer voor slechte dingen aanrichten. We sliepen in de meest prachtige hotels op de 29ste verdieping. Die luxe kunnen we voorlopig alleen nog maar over dromen en even achter ons laten en alleen maar weer verlangen naar het 'luxe' Korea. Er wordt ook in Korea niet gesproken over noord Korea en zuid Korea. Nee het noorden ziet Korea als één. Respectvol spraken wij niet over noord Korea maar over DPRK of Korea. Prachtige beelden en verhalen toonde het verlangen om weer één Korea te worden. Opmerkelijk is dat noord Korea ook beseft dat het noorden en het zuiden ver uit elkaar staan. Ze hebben voor toekomstige hereniging een plan waarin er sprake is van 2 staten met allebei hun eigen regering maar binnen 1 land. Amerika is de grootste vijand. Deze is namelijk de oorlog begonnen en is uit op de wereldmacht. We merken de strijdbaarheid en overtuiging. Meerdere malen horen we: we zullen waneer Amerika ons aanvalt, Amerika vernietigen. De vraag leeft ook niet of dit gaat lukken. We hebben zo ontzettend nette, respectvolle, verlegen en bovenal vriendelijke mensen ontmoet. Die na enkele dagen wat ontdooide omdat ze wisten dat we betrouwbaar en vooral respectvol genoeg waren. We zijn verrast door de vrije omgang. Al moeten we daarbij wel bekennen dat we grotendeels alleen met onze gidsen en begeleiders hebben gesproken. Hop on, hop off daar is geen woord teveel gezegd. De dagen zijn volgepland van in de ochtend tot in de avond. 4 dagen de stad Pyongyang met dans en muziek, en ja je geloofd het niet zelf Freek heeft zijn houterige moves in Noord Korea getoond. Er zijn zelfs opnames van, die tijdens onze thuiskomt onder het genot van een hapje en een drankje getoond kunnen worden. Tijdens de 4e dag gingen we naar het mausoleum. Een heilige plek voor de noord Koreanen, en het is zelfs een eer om daar te mogen komen. We trokken onze netste kleren aan. En tijdens onze loop door de gangen in het enorme gebouw moest Freek zijn jas aanhouden en wordt afkeurend gekeken naar het doodshoofd op Freek z'n arm. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt. We volgen de lange gangen en we merken dat de spanning stijgt. In nette rijen proberen we iedereen te volgen met serieuze gezichten. We hebben immers ons best behaviour beloofd en daar hoort lachen niet bij. Na het doolhof van gangen komen we in de zaal en we verwachten de lichamen van de president en general te zien, echter staan daar 2 enorme beelden van de overleden leiders. We schrokken er van, we voelde ons klein. Freek dacht zelfs dat de dode lichamen in de beelden zaten. We bogen voor de beelden en vervolgenden onze weg. Overal op de muren van het gebouw enorme foto's van de 2 grote leiders. Het was allemaal zo strikt. De volgende ruimte waar we in kwamen lag de president Kim il Sung. We moesten buigen richting zijn voeten, 3 seconden de buiging vast houden en vervolgens naar de zijkant lopen. Dit allemaal netjes op een rij van 4 personen. 3 buigingen in totaal waarbij er niet bij het hoofd gebogen mocht worden. Dat is niet respectvol. Hetzelfde ritueel bij de general Kim Jong Il. In nog een andere ruimte in het paleis zagen we de reizen die de leiders gemaakt hadden met de trein, en hoeveel uren en kilometers ze erin hadden doorgebracht. Zelfs de wagon stond er. Er was een kaart met de vliegreizen die de grote leider gemaakt heeft. Frappant genoeg stond Amerika niet op die kaart. De oude auto's van de leider stonden opgesteld, alle gouden giften van over de hele wereld. Het hele ritueel duurde 3 uur, en was het hoogte punt van de noord Korea trip. We merken de opluchting nadat we de beide leiders bezocht hadden. Wanneer er fouten worden gemaakt door ons en we ons niet respectvol gedragen, worden de noord Koreaanse gidsen erop afgerekend. We hadden veel militairen verwacht bij de gedemilitariseerde zone, echter viel ons dat alles mee. Er zijn zelfs afspraken dat wanneer het zuiden toeristen de zone laat zien, de noord Koreanen vertrekken en andersom. Wie had dat nu verwacht? We zien veel militairen werken op bouwplaatsen. Het is te strengste verboden om hier foto's van te maken. Het was oogst seizoen en we hebben tijdens ons verblijf veel mensen hard zien werken op de rijst en maisvelden. De boeren doen alles met de hand. Je merkt dat de elite bevolking in Pyongyang woont. We horen over de Amerikaanse jongen die tijdens een reis met dezelfde organisatie uiteindelijk overleden is na het stelen van een poster. Of hij het gedaan heeft is geen vraag, dat is een feit horen we van Ben. Hij is na de rondreis bij de grens van Noord Korea opgepakt, hij wilde net het land verlaten met de poster in zijn tas. Niemand heeft nadien nog wat van hem gehoord. Het was voor de reisorganisatie onmogelijk om met hem in contact te komen sinds hij was opgepakt. 2 maanden lang hoorde ze niets totdat hij het land mocht verlaten in comateuze toestand. Vermoedelijk had hij een poging tot zelfmoord gedaan en daardoor zuurstof te kort gehad. Hoewel de noord Koreaanse gids op die reis de niets verkeerd had gedaan, werd ze wel verantwoordelijk gehouden. Ze verdween plotseling voor 6 maanden om te werken op het land. Het was een onvergetelijke reis. Ondanks dat het een krankzinnig land is, hebben we noord Korea toch in ons hart gesloten. Het is weer tijd om verder te gaan, morgen vertrekken we vanuit Beijing naar Vietnam.lees meer
Eric Noga
Eric Noga
2017-09-26T10:02:19+0000
Martin Smolders
Martin Smolders
2017-09-25T08:07:23+0000
Net terug vanuit Noord-Korea via Culture Road... Heel veel lieve open mensen ontmoet. Prima begeleiding en leuke groep, waarbij we ook met de locale gidsen na het boeiende programme in de avonduren nog wat infomele gezellige uurtjes hebben meegemaakt. We hebben genoten van mooie ballet-, muziek- en zangvoorstellingen van o.a. scholen maar ook van onverwachtse optredens van serveersters in prachtige locale klederdracht. Ook boeiend waren de diverse musea, de hoofdstad Pyongyang met zijn eigenzinnige architectuur en ook de supermooie natuur in het noorden van het land. Ook even voor een klasje van een primary school gestaan om met Koreaanse kindertjes om in het engels over het leven daar en in Nederland te converseren en natuurlijk op zondagmiddag in Moran Hill (park) aan de gezellige danszondagdansmiddag voor de locals deelgenomen waarbij bewoners van PyongYang samen dansen en ook meerdere toeristen en zelfs deze a-ritmische slungel door de Koreanen de dansvloer in het park opgetrokken werden. We hebben veel gereist en zouden deze boeiende en prachtige ervaring niet hebben willen missen.lees meer
Arie de Jong
Arie de Jong
2017-09-25T07:14:25+0000
geweldige reis gehad met Cultureroad naar noord Korea hele aardige gidsen wat vrijheid betreft meegevallen , maar met 5 dagen reis zie je niet de werkelijkheid ,vervolg reis 4 dagen zie je het echte noord Korea .als je alleen de 5 dagen doet is het beeld van het land en de mensen niet de werkelijkheid . rick vond het heelindrukwekkend had het niet willen missen . fijne groep. bedanktlees meer
Jos Kolenbrander
Jos Kolenbrander
2017-06-17T19:10:51+0000
Geweldige reis naar Afghanistan gehad met Cultureroad! Top geregeld! Ga zeker nog vaker boeken bij ze 🙂 In één woord: geweldig!lees meer
Loading...
Facebook Messenger for Wordpress